• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Újabb bíró állt a nők mellé Amerikában

Hírek 2019.01.15 Forrás: MTI
Újabb bíró állt a nők mellé Amerikában

Az egész országban felfüggesztették a fogamzásgátlók finanszírozásának nehezítését Amerikában.

A kaliforniai után újabb, ezúttal pennsylvaniai szövetségi bíró függesztette fel a Trump-kormány rendelkezését a fogamzásgátlók egészségbiztosítási finanszírozásának nehezítéséről az Egyesült Államokban, ezúttal az ország egész területére érvényesen.

Wendy Beetlestone szövetségi bíró a pennsylvaniai Philadelphiában - az állam beadványa nyomán - hétfőn este hozott döntést a minisztériumi rendelet felfüggesztéséről, egy nappal azt követően, hogy Kaliforniában Haywood Gilliam bíró hasonló döntést hozott 13 tagállam és a szövetségi főváros, Washington kérésére. Gilliam azonban csak a kérelmet benyújtó 13 államban és a fővárosban tette lehetővé a kormányzati rendelkezés életbe lépésének felfüggesztését.

Beetlestone bíró valamennyi államra kiterjedő döntést hozott. Azzal érvelt, hogy az egyes tagállamokban káros következményekkel járna a rendelkezés. Szerinte számos állampolgár elveszítené az egészségbiztosítását, és jóval nagyobb számban vennék igénybe a fogamzásgátlás államilag finanszírozott programját, ami megnövelné az állami kiadásokat.

A Trump-kormány illetékes minisztériuma, az egészségügyi és emberi erőforrások tárcája novemberben adta ki két rendeletének végleges változatát, amely megkönnyíti a munkaadók számára, hogy ne vállalják a dolgozóiknak fizetett egészségbiztosításban a fogamzásgátlók finanszírozását. Az első rendelkezés azon munkaadóknak teremtette meg ezt a lehetőséget, amelyek szigorúan vallásos meggyőződésük alapján nem támogatják a fogamzásgátlás egyik formáját sem. A második rendelkezés kiterjesztette ezt a lehetőséget a kisvállalkozásokra és a nem profitorientált szervezetekre.

Josh Shapiro, Pennsylvania főállamügyésze nyilatkozatban üdvözölte Wendy Beetlestone bíró döntését. "Győzelem ez a nők egészsége és pénzügyi függetlensége számára" - hangoztatta a főállamügyész.

Az előző elnök, a demokrata párti Barack Obama idején megszavazott egészségbiztosítási törvény azt írja elő, hogy a születésszabályozással kapcsolatos valamennyi egészségügyi szolgáltatást pluszköltségek nélkül kell beilleszteni az adott személy egészségbiztosításába. Ezt sokan az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény egyik legfontosabb elemének tartják.

 

USA

Legolvasottabb cikkeink