• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Újabb egyetemi közlemény a szemsérült gyermekkel kapcsolatban

Hírek 2019.04.29 Forrás: Semmelweis Egyetem
Újabb egyetemi közlemény a szemsérült gyermekkel kapcsolatban

A Semmelweis Egyetem álláspontja, hogy az egyetem részéről az ellátásban minden résztvevő a szakma szabályai szerint járt el.

A Népszava pénteki cikkére még aznap közleményben reagált a Semmelweis Egyetem, most pedig a korábbinál részletesebben fejtette ki álláspontját Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem, Szemészeti Klinika igazgatója.

A Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája annak ellenére soron kívül, más beteg vizsgálatát megszakítva, a szakma szabályainak megfelelően ellátta a balesetet szenvedett gyermeket, hogy a klinika aznap nem volt a sürgősségi ügyeletre kijelölt fővárosi intézmények között. A Szemészeti Klinika kedd, szerda, péntek és szombati napokon látja el ezt a feladatot. A hét többi napján a protokoll szerint kizárólag az ügyeletes intézmények által megvizsgált, és tovább utalt legsúlyosabb állapotú, perforált szemsérülést szenvedett 18 év alatti pácienseket fogadja, akik rendszerint az ügyeletes kórházban elvégzett képalkotó vizsgálat eredményével érkeznek. Jelen esetben az ügyeleti rend szerint illetékes kórház az OMSZ-al való telefonos megbeszélés során elutasította a beteg ellátását anélkül, hogy CT és UH, illetve egyéb diagnosztikus vizsgálat történt volna annak tisztázására, hogy sürgős műtétet igénylő áthatoló szemsérülésről van-e szó. Ennek ellenére a Szemészeti Klinika ügyeletese a Központi Ágynyilvántartó ügyeletesével történt telefonos egyeztetés során – még a gyermek megérkezése előtt – közölte, hogy fogadja a gyermek sérültet. Ezzel együtt a helyszínre érkező mentősöknek jelezte, hogy nem az eljárási rendnek megfelelően történt a gyermek szállítása. Így nem helytálló az a sajtóban több helyen megjelent állítás, hogy az édesanya könyörgésére kezdte meg a gyermek ellátását.

Az ultrahang vizsgálat a Szemészeti Klinikán azonnal megtörtént, a CT-vizsgálat (a Központi Ágynyilvántartó utasítása alapján) a Péterfy Kórház-rendelőintézet és Országos Traumatológiai Intézetben történt. Ezek egyértelműen bizonyították, hogy látást veszélyeztető perforáló sérülés esete nem áll fenn, sürgős műtétre nincs szükség. Nem helytálló tehát az a többszörösen előforduló megfogalmazás, hogy félig átszúrt szemű gyermekről volt szó. További altatásos vizsgálatot azért kellett végezni, hogy minden lehetséges problémát kizárjanak, mint például van-e ténylegesen szaruhártya hámhiány. Ennek időpontját másnapra tűzték ki, erről tájékoztatták a szülőket, akik ezt a tényt elfogadták.

Az ügyeletes orvos éjszakára egy külön kétágyas kórteremben helyezte el a gyermeket az édesanyával együtt. A további diagnosztikus vizsgálatot a gyermek korára tekintettel végezték altatásban és nem csak helyi érzéstelenítésben. A diagnosztikus vizsgálat során bizonyítást nyert, hogy a gyermeknek nincs maradandó szemsérülése, amelyet a következő heti kontrollvizsgálatok is megerősítettek. Tehát a sajtóban hibásan jelent meg az a tény, hogy 21 óra telt el a sérülés és a műtét között, mert műtétre valójában nem volt szükség, ezt a tényt már az első vizsgálatok is igazolták.

A Semmelweis Egyetem álláspontja, hogy az egyetem részéről az ellátásban minden résztvevő a szakma szabályai szerint járt el, a gyermek ellátásában nem történt hiba. A Bajcsy- Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet 2019. április 29-én lezárult vizsgálata megállapította, hogy a kórháznak, mint ügyeletesnek, az elsődleges szakorvosi ellátást el kellett volna végeznie, és amennyiben a további ellátás személyi vagy tárgyi feltételek hiánya miatt nem megoldható, telefonos értesítést követően kellett volna továbbküldeni a beteget a Semmelweis Egyetem klinikájára. A vizsgálat eredményéről a Bajcsy kórház igazgatója hivatalos levélben tájékoztatta a Semmelweis Egyetem rektorát.

Mindezzel együtt a Szemészeti Klinika igazgatója intézkedett arról, hogy az ünnepi, nem sürgősségi ügyeletben a beosztott ügyeletesek száma egy szakorvosjelölttel bővül. A gyermekek magas szintű ellátásához a klinikán minden rendelkezésre áll, az itt dolgozó gyermekszemészek tevékenységét európai és nemzetközi szinten is elismerik - írták a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink