• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Újabb kilenc gyermekotthon lakóinak szerveznek látásvizsgálatot

Hírek 2023.05.08 Forrás: MTI
Újabb kilenc gyermekotthon lakóinak szerveznek látásvizsgálatot

Szeretnék ezeket a "látásnapokat" "élménynappá varázsolni" a gyerekek számára, színielőadásokkal, zenés és kulturális programokkal.

Újabb kilenc gyermekotthonban folytatódik a "Láss, hogy ők is láthassanak!" program, amelynek keretében látásvizsgálatot szervez a gyerekeknek és szükség esetén ingyen szemüveget készít számukra a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség által létrehozott Fontos A Látásom Alapítvány - jelentették be a második projektév nyitórendezvényén hétfőn, Budapesten.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, a program kiemelt támogatója rendkívül fontosnak nevezte a "legfontosabb szakmai szövetség" által kidolgozott projektet.

"A látásnak rendkívül nagy jelentősége van a gyermekek egészséges fejlődése szempontjából, ezért jövőre is biztosítani fogjuk a forrást" - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Szabadi Zsolt, a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség elnöke úgy fogalmazott: "nem csupán jövőképet, hanem a lehető legélesebb jövőképet adhatjuk a gyerekeknek". Kitért arra is, hogy mindenki, akit megkerestek, az első kérésre segítséget nyújtott a szövetségnek a program folytatásához.

Mocsai Lajos, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke a projekt jelentőségét azzal támasztotta alá, hogy a fiatalok 30-50 százaléka küzd valamilyen látásproblémával, amelyek kiküszöbölése közvetlen hatással van a mozgás precizitására, a tanulási lehetőségekre, valamint a fókuszált munkavégzésre is. Számtalan szakmánál fontos a finom mozgáskoordináció - tette hozzá Mocsai Lajos.

Leányfalvi Tamás, a Fontos A Látásom Alapítvány kuratóriumi elnöke arról beszélt, hogy bár "csúszással", de elhivatottan kezdték a programévet. "A Miniszterelnökség támogatásával ismét elindulunk, kijelöltük a kilenc gyermekotthont, ahol szakmai nagykövetek bevonásával megszervezzük a látásnapokat" - közölte. Hozzáfűzte, továbbra is szeretnék ezeket a "látásnapokat" "élménynappá varázsolni" a gyerekek számára, színielőadásokkal, zenés és kulturális programokkal.

A rendezvényen okleveleket adtak át a támogatóknak.

A szervezet tájékoztatása szerint a Magyar Látszerész Szövetség - idei névváltozása után Magyar Optikus és Optometrista Szövetség - 2021 decemberében hozta létre a Fontos A Látásom Alapítványt. A Covid-járvány miatt a projekt elhúzódott, de 2022 december közepéig hét gyermekotthonban elvégezték a szűrést, több mint 250 látásvizsgálatot, majd mintegy százötven szemüveget adtak át.

További céljaik között szerepel a nevelőszülői hálózatban élő gyermekek bevonása, majd a védőnői hálózattal való kapcsolat a látásproblémák korai szűrése érdekében, továbbá rendszeres látásvizsgálat megszervezése az összes általános iskolás gyermek részére.

Legolvasottabb cikkeink