• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Újabb magyar siker a kardiológusok visegrádi világversenyén

Hírek 2022.06.13 Forrás: Weborvos
Újabb magyar siker a kardiológusok visegrádi világversenyén

Magyarország a kardiológia minden területén, így az egymillió főre jutó pacemaker beültetések számával is Európa élvonalában van.

Magyar sikert hozott a kardiológusok idei, immár negyedik alkalommal meghirdetett világversenye, amelyet június 9-11-e között rendeztek Visegrádon. 45 ország 170 résztvevője eljött hazánkba, hogy találkozhasson, tapasztalatokat cserélhessen és persze „megmérettethessen”. Azt ugyan tudták a szakmai szervezők is, hogy a magyar kardiológia világszinten is nagyon erős, de arra ők sem számítottak, hogy két fiatal magyar kolléga is a legjobbnak találtatik a rendkívül népes mezőnyben. Dr. Riba Ádám, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kardiológus szakorvosa és dr. Kása Krisztián a GOKI elektrofiziológiai munkacsoportjának kardiológus rezidense hozott el két díjat is - adta hírül az MKT közleménye.

Riba Ádám 2013 óta dolgozik a zalaegerszegi kórházban, az első négy évben PHD hallgatóként is dolgozott közben a pécsi egyetemen. Kutató vénája a klinikai munkában is mindig érvényesül, nagyon hisz abban, hogy az orvostudomány, de a személyes szakmai fejlődésnek is a kulcsa a folyamatos új utak keresése, amit természetesen a napi gyógyítás is kikövetel.

„A díj óriási elismerése a munkánknak, visszajelzés a világ legnagyobb szakembereitől, hogy a nyitottságnak, a kreativitásnak nagyon is helye van a szakmai munkánkban. Számomra talán az külön fantasztikus dolog, hogy épp a zsűrivel történő diszkusszió kategóriát nyertem el, amitől egyébként mindenki a legjobban fél. Az én esetem, amit bemutattam, egy nagyon komoly, kórházunk szívsebészeivel történt közös gondolkodás eredménye. A szívelégtelenséggel élő férfit három éve gondoztuk, akkor életveszélyes szívritmuszavarát oldottuk meg pacemaker beültetéssel. Csakhogy neki volt egy korábbi komoly mellkasi égési sérülése, ami miatt a bőr nagyon rossz állapotban volt, a pacemaker beültetést követően a seb ezért nem gyógyult a pacemaker felett, sőt, el is kellett az egész rendszert távolítani onnan. És akkor jött a ’hogyan tovább?’. És jött a szívsebészeti megoldás: két oldalról, a mellkas részleges megnyitásával a bordák között helyeztük be az elektródákat, hasfal fölé, a bőr alá pedig magát, a pacemakert, közben pedig a mellkason keletkezett szövethiányt is egy innovatív megoldással hoztuk rendbe”- nyilatkozta a kategóriagyőztes.

Dr. Kássa Krisztián a „legjobb klinikai esetbemutatás” díját nyerte el, de ahogy fogalmaz: ez elsősorban a teljes munkacsoport munkájának elismerését mutatja, mert látta a bizottság, hogy náluk az innovatív gondolkodás és leleményesség napi szinten jelen van.

„Rendkívül jó érzés volt egy nemzetközi platformon megtapasztalni, hogy Magyarország lépést tud tartani az invazív kardiológia robbanásszerű fejlődésével. Fiatalként kifejezetten inspiráló, hogy hazánkban egy-egy új terápiás beavatkozás megjelenését követően komoly törekvés van annak érdekében, hogy ez a tudás minél szélesebb körben elterjedhessen. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben számos veleszületett szívfejlődési rendellenességgel élő pácienst gondozunk. Egy csecsemő korában rekonstrukciós műtéten átesett, pacemakerrel élő, már felnőtt betegünk esetét mutattam be, akinek sürgős elektróda cserére volt szüksége. Az anatómiai sajátságok miatt ez azonban hagyományos módszerekkel nem volt megvalósítható, az idő pedig ellenünk dolgozott. Végül, rendhagyó módon, egy elektróda eltávolításra használt eszköz segítségével a korábban beültetett, de nem megfelelően működő elektróda mentén a jobb kamrába jutva tudtuk beültetni az új rendszert, ezzel biztosítva a szív megfelelő ingerlését - mesélt a másik győztes.

Dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának Leendő Elnöke, a kongresszus szakmai szervező bizottság vezetője szerint az eddigi eredmények, illetve az a tény, hogy mi adhatunk otthont egy ilyen nagyszabású rendezvénynek hűen tükrözi, hogy hazánkban a kardiológiai ellátás valóban a világ élvonalában van.

„A kezdeményezés Kínából indult, az ottani pacemaker szakemberektől, majd a legutóbbi bécsi EHRA (European Heart Rhythm Association - Európai Szívritmus Társaság) kongresszuson vetettük föl, hogy jó lenne egy ilyen jellegű nemzetközi megmérettetés itt, Európában is. Magyarország a kardiológia minden területén, így az egymillió főre jutó pacemaker beültetések számával is Európa élvonalában van. Az ilyen típusú beavatkozásokat végző intézményekben dolgozó fiatal kardiológusoknak és kardiológus szakorvosjelölteknek hazánkban is lehetősége nyílik az operációkban történő segédkezés mellett olyan, magas színvonalú tudományos munkában való részvételre is, ami által kellő motivációt, teret és szakmai kihívást kapnak ahhoz, hogy lássák, itthon is van jövőjük. - fogalmazott Gellér professzor.

A rendezvény célja olyan, a kardiológia egy szűkebb területével foglalkozó összejövetel megtartása, amely teret ad a fiatal kollégák számára, hogy tapasztalt világszinten s elismert szakemberektől tanuljanak, valamint lehetőséget ad a saját maguk által érdekesnek tartott esetek bemutatására, és megvitatására, amelyből szintén a mások esetleg eltérő megközelítéséből is tapasztalatot nyerhetnek. Valóban a szakma krémje patronálja az egyrészt oktató, másrészt kompetitív sorozatot, ahol a legizgalmasabb és legkülönlegesebb eseteiket mutatják be a résztvevők. Lehet, hogy a nagy tapasztalat, az akár több évtizedes háttér, de akár a kreativitás és a bátorság eredményez olyan beavatkozásokat, amelyekre bizton kíváncsi minden elhivatott elektrofiziológus-kardiológus. Ez a kardiológia szempontjából egy olyan egyedülálló platform, amelyhez ma már a világ országainak nagy része csatlakozott. - mondta el.

Legolvasottabb cikkeink