• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Újabb vakcinaszállítmányt küldtünk Kárpátaljának

Hírek 2018.11.08 Forrás: MTI
Újabb vakcinaszállítmányt küldtünk Kárpátaljának

Nagy mennyiségű oltóanyag-szállítmányt adott át humanitárius segélyként Grezsa István Kárpátalján.

Több mint tízezer adagból álló oltóanyag-szállítmányt adott át a magyar kormány humanitárius segélyeként mintegy 50 millió forint értékben Grezsa István miniszteri biztos az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének szerdán Csapon.

A miniszteri biztos kifejtette, az beleillik abba a sorba, amely Kárpátalja közegészségügyét hivatott segíteni. Emlékeztetett arra, hogy korábban Magyarország már három alkalommal juttatott vakcinaszállítmányokat Kárpátaljára, így két lépcsőben 13 ezer adag kanyaró elleni oltóanyagot, valamint 22 ezer darab ötkomponensű, korosztályos védőoltásokhoz szükséges vakcinát, míg ezúttal több mint 10,3 ezer négykomponensű csecsemőkori védőoltást kap a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye. "Ezzel szeretnénk növelni - folytatta - a kárpátaljai gyermekek átoltottsági szintjét, ami egyúttal Magyarország közegészségügyi határvédelmét is szolgálja."

Azt is kiemelte, hogy a világszínvonalú vakcinákkal minden rászoruló kárpátaljai gyermeket beoltanak a leggyakoribb gyermekbetegségek ellen, nemzetiségtől függetlenül

Grezsa István hangsúlyozta, hogy a Kárpátaljának nyújtott közegészségügyi támogatás nem áll le, hamarosan ugyanis Hennagyij Moszkal kormányzó kérésére Magyarország jelentős értékű és mennyiségű inzulinkészítményt szállít az ukrajnai megyének, mert az inzulinkészletek vészesen csökkentek. Megjegyezte, hogy az oltóanyagok és más egészségügyi készítmények humanitárius segélyként történő szállításával Magyarország a jó szándékát, a jószomszédi kapcsolatok iránti elkötelezettségét fejezi ki Ukrajna irányában, és abbéli reményét fejezte ki, hogy a magyar-ukrán kapcsolatok a magyar fél gesztusainak is köszönhetően visszakerülnek a normalitás talajára. A politikus elismerését és köszönetét fejezte ki Hennagyij Moszkal kormányzónak az együttműködés elősegítéséért, hiszen - mint fogalmazott - "mi mindig egy nyelvet beszéltünk, aminek egyszerű az oka: szeretjük Kárpátalját."

Hennagyij Moszkal köszönetet mondott Magyarországnak az egészségügyi támogatásokért, és örömét fejezte ki, hogy ismét Ukrajnában üdvözölheti Grezsa Istvánt. Vázolta a kárpátaljai egészségügy nehéz helyzetét, közte a gyermekeknek szükséges védőoltásoknak az ukrán központi finanszírozás hiányosságaiból adódó elégtelenségét. Bírálta az ukrán egészségügyi minisztériumot, amely gyakorlatilag inzulinkészítmények nélkül hagyta Kárpátalját, ahol 6-7 ezer állandó inzulinos kezelésre szoruló beteg került veszélybe, mert a megye költségvetésében nincs pénz a gyógyszerek beszerzésére. Szerinte a magyar kormány támogatásának köszönhetően mintegy négy hónapra megoldódik a súlyos cukorbetegek inzulinnal történő ellátása a megyében. A kormányzó megjegyezte, hogy a Magyarország által szállított vakcinák és más orvosi készítmények világszínvonalat képviselnek.

Legolvasottabb cikkeink