• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

„Újratervezés a változó világban” - A pszichiáter felelőssége

Hírek 2023.09.12 Forrás: Weborvos
„Újratervezés a változó világban” - A pszichiáter felelőssége

Idén Szegeden lesz a mentális betegséggel élők ellátásában dolgozó szakemberek legnagyobb hazai tudományos seregszemléjére.

A Magyar Pszichiátriai Társaság 2023. szeptember 13-16–án rendezi meg XXVI. vándorgyűlését. A konferenciának a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ ad helyt.  Az „Újratervezés a változó világban” címet viselő rendezvény számos aktuális, a szakmát és a társadalmat érintő kérdést vet fel. A mentális betegséggel élők ellátásában dolgozó szakemberek legnagyobb hazai tudományos seregszemléjére közel 1000 résztvevővel kerül sor, akik 200 tudományos előadást, szimpóziumot hallgathatnak és nézhetnek meg - tudatták a szervezők.

A vándorgyűlés címe tükrözi a nagyvilág és benne Magyarország aktuális helyzetét. Környezetünk eseményei folyamatosan egyéni és közösségi problémákat vetnek fel, amelyek megoldásában – meggyőződésünk szerint – a pszichiáter szakmának részt kell vennie. Megoldási javaslatokat, alternatívákat kell felmutatunk, mind az egyén, mind a társadalom számára.

E cél érdekében a konferencia olyan aktuális kérdéseket tárgyal, mint az állandóan változó helyzet okozta kihívásokkal való szembenézés, az újratervezés, és hogy miként tudunk leghatékonyabban segítséget nyújtani pácienseinknek. Hiszen a legfontosabb, hogy a fókuszunk mindig a betegek jólétének javítása legyen! A három napos konferencia az előadások, szimpóziumok mellett hagyományosan keretet biztosít a személyes kapcsolatok kiépítéséhez és elmélyítéséhez is. Platformot adunk a fiatal szakemberek bemutatkozásához, előtérbe juttatásához.

 A szervezők úgy állították össze a szakmai programot, hogy az tükrözi annak nyitottságát a társszakmák felé. Fontosnak tartják, hogy az eszmecsere segítse a mentális betegséggel élők és az ellátásukban résztvevő szakemberek stigmatizációjának csökkentését, hatékonyabbá téve a páciensek társadalmi reintegrációját.

Kiemelt témák

Büszkék vagyunk rá, hogy meghívásunkat elfogadta az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) elnöke, Geert Dom, akitől áttekintést hallhatunk az európai pszichiátria előtt álló kihívásokról. Előadásában hangsúlyozza, hogy az EPA a Nemzeti Pszichiátriai Egyesületek Tanácsával együttműködésben elkötelezte magát, hogy a nemzeti sajátosságokat szem előtt tartva csökkentse a tagországok gyakorlata közötti különbségeket. Célja, hogy elősegítse az európai pszichiátriai alapelvek harmonizációját.

Tringer László a XXI. század hivatásunkat érintő kihívásaival foglalkozik. Előadásában bemutatja a pszichiátria és a pszichiáter identitásának korszerű támpontjait. Hangsúlyozza az önazonosság, az érték-vezéreltség, a jövő-orientáltság fontosságát. Tárgyalja a segítségnyújtás spirituális dimenzióját is.

Napjaink kikerülhetetlen kérdése a mesterséges intelligencia, amely egész világunkat átalakítja. Hatása már érezhető a mindennapokban. A közeljövőben drasztikusan átalakíthatja a pszichiátriai gyakorlatot is. Wernigg Róbert bemutatja azokat a forradalmian új lehetőségeket, melyek használatával elősegíthető a mentális zavarok korai felismerése, pontosítható a diagnózisalkotás, és megvalósítható a személyre szabott kezelés. is.

Az internet nélkül nehéz elképzelni a mai világ működését. Közhely, hogy a világhálónak számtalan pozitív és negatív hatása van az egyénekre és a társadalomra. Demetrovics Zsolt előadásában a problémás internethasználat pszichiátriai következményeit tekinti át. Előadásában kitér a net által megjelenő kihívásokra és az arra adandó lehetséges válaszokra.

Szendi István előadása az agyi hálózati működések stabilitását alapvetően meghatározó metabolikus diszfunkciókkal foglalkozik, melyek jelentősen befolyásolják a mentális egészséget.

Kálmán János a beszédelemzés pszichiátriai aspektusait mutatja be. Áttekinti a beszéd neurobiológiai meghatározóit és az idegrendszer fejlődésében játszott központi szerepét.

Egyéb témák

 A Vándorgyűlés a fentieken felül számtalan, a mai világunkban fontos szerepet játszó témával foglalkozik. A résztvevők megvitatják – többek között – a felnőtkori ADHD kérdéskörét, az addiktív zavarok ellátásának lehetőségeit, az orvostanhallgatók pszichológiai segítségnyújtásának kérdését. Szóba kerül a menopauza és az alvászavarok pszichiátriai vonatkozásai. Ma az interneten, a médiában, a social mediában számtalan pszichiátriai „divat”-tal találkozhatunk. Egy tudományos konferencia célja kell legyen, hogy ezekre a kihívásokra szakmai választ ad.  

A konferencia mindezek mellett számos egyéb aktuális témát érint. Előadások hangzanak el a mindfulness-ről, a csoportos CBT terápiáról, a kognitív-viselkedésterápiás képzésről, a személyiségzavarok kutatásának új eredményeiről, a hajléktalanság és a mentális zavarok összefüggéseiről, vagy az evészavarok komplex ellátásáról. A pszichiátriai rehabilitáció aktuális kérdéseit tárgyalja a World Association for Psychosocial Rehabilitation (WAPR) magyar ágának szimpóziuma és kerekasztala.

Előadások és poszterek foglalkoznak a legújabb pszichológiai, pszichoterápiás, szuicidológiai, neurobiológiai és pszichofarmakológiai kutatásokkal, valamint a pszichiátriai és addiktológiai ellátás különböző területeivel.

A vándorgyűlés keretet ad a Semmelweis Egyetem Memória Ambulanciájának és a kecskeméti Pszichiátriai Osztály Pszichoterápiás Részlegének bemutatkozására. A hallgatóság megismerkedhet a veszprémi Nappali Terápiás Részleg tevékenységével, és a Tündérhegyi munkacsoport munkájával.