• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Uniós biztos a női szexuális és reprodukciós egészségről

Hírek 2021.06.24 Forrás: MTI
Uniós biztos a női szexuális és reprodukciós egészségről

Az egészség az önmegvalósítás egyik legalapvetőbb feltétele, amely ezeket a jogokat is magában foglalja.

A szexuális és reprodukciós egészséghez való jog alapvető emberi jog - szögezte le Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős biztosa szerdán az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. A biztos a női szexuális és reprodukciós egészség és jogok uniós helyzetéről kapcsolatos jelentésről szóló vitában elmondta: az egészség az önmegvalósítás egyik legalapvetőbb feltétele, amely ezeket a jogokat is magában foglalja, de ezt több uniós tagállamban nem így látják, és ezen országok egészségügyi rendszereiben sem szilárdultak meg ezek a jogosultságok. Hozzátette, hogy az egészségügyi szabályozás, noha tagállami hatáskörbe tartozik, de a döntéshozóknak figyelembe kell venniük a saját alkotmányukban lefektetett emberi, valamint a nemzetközi jogszabályokat is.

A reprodukciós egészséggel kapcsolatos hozzáférések néhány tagállamban költségüket tekintve is korlátozottak, és arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nő manapság is megbélyegzéssel szembesül, amennyiben igénybe veszi ezeket a szolgáltatásokat.

"Az abortusz kérdésével kapcsolatban lehetnek értékkülönbségek, azonban a szexuális és reprodukciós egészség sokkal több területet foglal magában: a családtervezést, a születésszabályozást, a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezést is" - emelte ki.

Dalli felhívta a figyelmet arra, hogy a szexualitás több társadalomban még mindig tabu, ami elfojtáshoz és mentális betegségekhez vezethet, ezért a szexuális oktatás elengedhetetlen fontosságú. Hangsúlyozta, hogy az EP jelentése egy olyan "újfajta trenddel" megy szembe, amely azt akarja elérni, hogy a fiatalok ne kapjanak kellő felvilágosítást. Véleménye szerint, a szexuális oktatás hiánya ahhoz vezet, hogy "a fiatalok pornót néznek, ami ijesztő és egészségtelen képest fest a nemiségről". Bejelentette, a bizottság amellett hogy kommunikációs kampányt fog folytatni a nemi sztereotípiák, a nők elleni diszkrimináció és erőszak felszámolása érdekében, javaslatokat tesz az ilyen káros gyakorlatok visszaszorítására is.

Predrag Fred Matic baloldali EP-képviselő, a jelentés rapportőre szerint, az elfogadásra váró szöveg kiegyensúlyozott, modern és amellett hogy kiáll a nők önrendelkezési joga mellett, a "lehető legliberálisabban közelíti meg a szexuális orientáció kérdését." Mint mondta, a jelentés felveszi a harcot az "abortuszellenesekkel", de hozzátette, hogy a terhességmegszakítás nem a legajánlatosabb eljárás. "Hangsúlyoznunk kell, hogy az abortusz alapvető emberi jog, nem hagyhatjuk, hogy a világ visszasüllyedjen a 17. századba" - emelte ki végezetül a képviselő.

Legolvasottabb cikkeink