• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ünnepi honlapot indított a Magyar Tudományos Akadémia

Hírek 2024.04.30 Forrás: Weborvos
Ünnepi honlapot indított a Magyar Tudományos Akadémia

Az Akadémia kiemelt küldetése, hogy a tudást mindenki számára hozzáférhetővé tegye, és igazodási pontként szolgáljon a ránk zúduló információtömegben.

2025-ben lesz 200 éves a Magyar Tudományos Akadémia, a hazai és egyetemes tudományosság, modern nemzetté válásunk egyik legfontosabb szimbóluma. A most elindult ünnepi honlapon 2026 végéig kínálnak az Akadémia múltját, jelenét és jövőjét bemutató szöveges, képes és filmes tartalmakat az MTA Székházban őrzött kincsek bemutatásától a párbajhős elnök történetén keresztül a legújabb kutatásokig.

A Magyar Tudományos Akadémia 2025-ben, az MTA Könyvtár és Információs Központ pedig 2026-ban ünnepli fennállásának 200. évfordulóját. A két nemzeti intézmény alapítására az MTA 2025 májusától 2026 decemberéig tartó rendezvénysorozattal emlékezik.

Amint azt az mta200.hu címen elérhető ünnepi honlapon olvashatjuk: „A jubileumi év jó alkalom arra is, hogy megmutassuk: e kétszáz éves történet, mely mindannyiunk közös történetének része, nem ért véget. A 21. században a tudományellenesség terjedése és a globális problémák minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítják a tudomány művelőit és képviselőit, így az Akadémiát is. A tudomány és a tudás legfőbb letéteményeseként ezért az Akadémia kiemelt küldetése, hogy a tudást mindenki számára hozzáférhetővé tegye, és mindig, minden időben hiteles igazodási pontként szolgáljon a ránk zúduló információtömegben.”

A bicentenáriumi eseménysorozatot felvezető 2024-es év a felkészülésé, az emlékezésé. A programok központi fórumaként működő, folyamatosan bővülő mta200.hu honlapon ezért egyelőre a múltjának adózik az intézmény: megismerhetjük az Akadémia egykori kiemelkedő alakjait, eredményeiket és személyes történeteiket, a gyűjteményeiben őrzött kincsek egy részét, és igazi történelmi csemegékből, archív fotókból válogathatunk.

2025-ben, az ünnepi évben új funkciót kap a felület: az emlékév minden olyan tudományos és tudomány-népszerűsítő programjáról, kiállításáról, kiadványáról, találkozási lehetőségéről tudósít majd, amely akár történeti horizontban, akár mai állapotában láttatja az Akadémiát, a mindenkori tagjai, kutatói, ösztöndíjasai, doktori címét viselő szakemberei által elvégzett kutatásokat, hazai és nemzetközi jelentőségüket, a nemzet javára fordított vagy fordítható eredményeiket.

Legolvasottabb cikkeink