• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Vádalkut kötött a hálapénzt követelő mellkassebész főorvos

Hírek 2024.02.13 Forrás: MTI
Vádalkut kötött a hálapénzt követelő mellkassebész főorvos

Vádalkuval megúszta a börtönt Bukarestben a műtétekért betegeitől hálapénzt vagy egyéb értékeket követelő mellkassebész főorvos.

Az ügyészséggel kötött vádalku révén megúszta a letöltendő börtönbüntetést Romániában Cristian Paleru, a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet sebész főorvosa, akit tavaly azért helyeztek előzetes letartóztatásba, mert hálapénzt vagy egyéb értékeket követelt betegeitől a műtétekért.

A bukaresti törvényszék első fokon három évi felfüggesztett szabadságvesztésre, 700 ezer lejes (54,6 millió forint) vagyonelkobzásra és száz napi árvaházi közmunkára ítélte Palerut hálapénz elfogadásáért, egyúttal két és fél évre eltiltotta az orvosi hivatás gyakorlásától állami kórházban. Az ítéletet a román média ismertette hétfőn.

A bűnösségét elismerő Paleru tavaly szeptemberben egy hónapot töltött vizsgálati fogságban. Az ügyben a tüdőkórház egy másik, szintén korrupcióval gyanúsított főorvosát, Cornel Petreanut is rövid időre előzetes letartóztatásba helyezték, ő azonban nem került bíróság elé, mert októberben közlekedési balesetben meghalt.

Az ügyészség szerint az orvosi egyetemen is tanító két főorvos, akik az ország legismertebb mellkassebészeinek számítottak, a páciensektől elfogadott hálapénzt megosztották a csoportjukban dolgozó altatóorvosokkal és rezidensekkel. Az egyik rezidenst, Jan Paladét a múlt héten kétévi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A nagy médiavisszhangot kiváltó ügyben a Marius Nasta kórház igazgatója, Beatrice Mahler tett feljelentést a betegek panaszai alapján. Az ügyészség az orvosok kórházi kabinetjébe rejtetten beszerelt kamera segítségével buktatta le őket, 32 vesztegetési esetet dokumentálva. A vádiratban szereplő lehallgatási jegyzőkönyvek tanúsága szerint a két főorvos nemcsak 100 és 2000 lej közötti készpénzt, hanem alkalmanként falusi "egészséges termékeket" - sajtot, levágott tyúkot, paradicsomlevet és pálinkát - is elfogadott az általuk végzett műtétekért.

Paleru a rezidens orvosoknak időnként banki átutalással küldött a hálapénzből. A román médiában idézett peranyag szerint azt a megjegyzést fűzte hozzá, hogy "küldök nektek is egy kis pénzt, most van miből", majd a nap végén fennhangon elégedetten nyugtázta: "kifizettem mindenkit".

A kórházigazgató szerint a bukaresti Marius Nasta tüdőgyógyászati intézet korrupció miatt bűnvádi eljárás alá vont két főorvosának a rendes fizetése havi 3000 euróra tehető.