• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Vallomások: az ápolói hivatás a XXI. században

Hírek 2020.07.03 Forrás: Weborvos
Vallomások: az ápolói hivatás a XXI. században

Leírták, miért választották e hivatást, mit jelent számukra ápolónak lenni és milyen tényezők tartják vagy nem tartják őket a pályán.

Hazánkban a Magyar Ápolási Egyesület kezdeményezésére 2011. február 19-én ünnepelték az első Magyar Ápolók Napját, 2014 február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját. Kossuth Zsuzsanna és Florence Nigthingale életéről sok-sok irodalmi mű látott napvilágot, szinte minden rezdülésüket ismerjük, de vajon mit tudunk a ma ápolóiról, a XXI. század ápolói hivatásáról. Erről csak akkor nyerhetünk bővebb ismereteket, ha megkérjük a jelenkor ápolóit és ápolóhallgatóit, írják le miért választották e hivatást, mit jelent számukra ápolónak lenni.

Éppen ezért a Magyar Ápolási Egyesület Zala Megyei Szervezete pályázati felhívással fordult az ápolóhallgatók és az ápolási hivatást gyakorló ápolók felé, hogy írásos formában, személyes érzések, tapasztalatok alapján készítsenek pályamunkát - ismertette a pályázat céljait Boros Károlyné, a Magyar Ápolási Egyesület Zala megyei vezetője, a pályaművekből összeállított könyv szerkesztője.

Mint a könyv ismertetőjében írta, a pályázat célja a díjazáson és a pályaművek ünnepélyes keretek között történő bemutatásán kívül az is volt, hogy a szélesebb társadalmi közösséggel is megismertessék, valójában milyen a XXI. században ápolónak lenni, melyek az ápolói hivatás szépségei és nehézségei, illetve a szakmabeliek is megismerjék a pályán levők ápolók és ápolóhallgatók mélyebb indítékait, mi az, ami megtartja és melyek azok tényezők, amelyek a hivatásuk elhagyására kényszerítik őket.

A beérkezett 19 pályaművet változtatás nélkül adják közre az ingyenesen letölthető e-kötetben. Az esszékből kitűnik, hogy a fokozott munkaterhelés miatt az ápolóknak fontos, hogy legyen módjuk és lehetőségük fizikai és lelki megújulásra, mert e nélkül nem lehetünk kellően hatékonyak. Az ápolói hivatás igazi értelemben gondoskodva segítő elhivatottság, egyfajta belső vonzódás, aminek a folyamatos szinten tartásához belső energiák is szükségesek.

Az Ápolói hivatás a XXI. században című könyv a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg, ingyenesen letölthető formátuma itt található

Legolvasottabb cikkeink