• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Várhelyi Olivér a jelölt az egészségügyért felelős biztos posztjára

Hírek MA 13:10 Forrás: MTI
Várhelyi Olivér a jelölt az egészségügyért felelős biztos posztjára

Ő lesz felelős a közös európai egyészségügyi unió felépítését, valamint ő fogja vezetni a rák leküzdésére és a betegségmegelőzésre irányuló munkát.

Az Európai Parlament plenáris ülésének keddi munkanapján tartott sajtótájékoztatóján Ursula von der Leyen, az új összetételű Európai Bizottság tagjelöltjeinek bemutatásakor közölte: a biztosi testületben Várhelyi Olivér lesz felelős a közös európai egyészségügyi unió felépítését, valamint ő fogja vezetni a rák leküzdésére és a betegségmegelőzésre irányuló munkát.

Az újabb öt éves időszakra megválasztott bizottsági elnök beszédében kiemelte, az új összetételű Európai Bizottság a jólétre, a biztonságra, a demokráciára, a versenyképességre, a zöld átmenetre és a digitalizációra fog összpontosítani.

Közölte, a brüsszeli végrehajtó testület 27 tagjából 11 lesz nő, de mint hozzátette: a nemek közötti egyenlőség elérése érdekében az ügyvezető alelnöknek jelöltek között négy nő és két férfi foglalhat majd helyet.

Hangsúlyozta: az ötéves mandátumát kezdő uniós bizottság erősíteni fogja az uniós kohéziót és új iparpolitikát fog kialakítani.

"Technikai szuverenitásunk, biztonságunk és demokráciánk erősítése, a versenyképes, dekarbonizált és körkörös gazdaság felépítése elengedhetetlen. Az európai kohézió és a régiók fellendítése központi szerepet kap majd annak érdekében, hogy Európa érvényesítse érdekeit és vezető szerepet tölthessen be a világban" - fogalmazott.

Az uniós biztosnak jelölteket sorolva Von der Leyen elmondta, a spanyol Teresa Ribera a tiszta, igazságos és versenyképes átmenet előmozdításáért, valamint a versenypolitikáért lehet felelős. A finn Henna Virkkunen lehet a technológiai szuverenitásért, biztonságért és demokráciáért felelős ügyvezető alelnök. "Ő lesz a felelős azért is, hogy megerősítsük demokráciánk alapjait, például a jogállamiságot, és megvédjük azt mindenütt, ahol támadás éri" - fogalmazott von der Leyen.

A francia biztosjelölt, Stéphane Séjourné - amennyiben az Európai Parlament bizalmat szavaz neki - a jólétért, az egységes piaci portfólióért és az ipari stratégiáért felelős ügyvezető alelnök lehet.

Roxana Minzatura, Románia biztosjelöltje töltheti be az emberekért, a készségfejlesztésért, az oktatásért és a kultúráért, a minőségi munkahelyek megteremtéséért, valamint a szociális jogokért felelős ügyvezető alelnök posztját. Az olasz Raffaele Fitto a kohézióért és a reformokért felelős ügyvezető alelnök lehet.

Folytathatja biztosi munkáját Szlovákia uniós biztosa, Maros Sefcovic, aki az intézményközi kapcsolatokért és az átláthatóságért felelős pozíciója mellett felelni fog a kereskedelmi és gazdasági biztonságért felelős portfólióért is.

Lettország korábbi biztosa, Valdis Dombrovskis lehet a gazdaságért és termelékenységért felelős biztos.

A horvát biztos, Dubravka Suica, a Földközi-tenger térségéért lehet felelős, a portfólió magában foglalja a tágabb déli szomszédsággal való kapocslatok erősítését - közölte von der Leyen.

A holland Wopke Hoekstra lehet az éghajlatért, a nettó nulla kibocsátás eléréséért felelős biztos, aki a klímadiplomácia mellett az adózásért is felelős lehet. A litván biztosjelölt, Andrius Kubilius lehet a védelmi és űrkutatási biztos, aki az európai védelmi unió fejlesztésén, valamint a beruházási és az ipari kapacitás fellendítésén fog dolgozni.

Marta Kos szlovén biztosjelölt veheti át a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős biztosi portfóliót.

A cseh Jozef Síkela a nemzetközi partnerségekért felelős biztosi tárcát vezetheti majd a következő öt évben. Costas Kadis ciprusi politikus a halászatért és az óceánokért felelős biztos lehet.

A portugál Maria Luís Albuquerque a pénzügyi szolgáltatásokért és a megtakarítási, valamint a befektetési unióért felelős biztosi tárcát kaphatja.

A belga Hadja Lahbib a felkészültségért és a válságkezelésért felelős biztos lehet. Az új portfólió az ellenállóképességgel és a polgári védelemmel is foglalkozik majd.

Az osztrák biztosjelölt, Magnus Brunner vezetheti a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó biztosi tárcát. Von der Leyen tájékoztatása szerint a portfólió a menekültügyi és migrációs paktum végrehajtására, a határok megerősítésére és egy új belső biztonsági stratégia kidolgozására fog összpontosítani.

Jessika Roswall svéd politikus a környezetvédelemért, a vízminőségért és a versenyképes körforgásos gazdaságért felelős biztos lehet.

A lengyel Piotr Serafin lehet a költségvetésért, a csalás elleni küzdelemért és a közigazgatásért felelős biztos. Dánia biztosjelöltje, Dan Jorgensen lehet az energiaügyi és lakásügyi biztos. A bolgár Ekaterina Zaharieva a kutatásért és innovációért felelős biztosi pozíciót kaphatja.

Az ír biztosjelölt, Michael McGrath a demokráciáért, az igazságszolgáltatásért és a jogállamiságért felelős biztos lehet, aki a jogállamisággal, a korrupcióellenességgel és a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos munkát is irányítani fogja.

Von der Leyen a görög Aposztolosz Cicikosztasz biztosjelöltnek a fenntartható közlekedésért és turizmusért felelős portfóliót szánta. A luxembourgi Christophe Hansen a mezőgazdasági és élelmiszerügyi biztos lehet az új uniós bizottságban. Glenn Micallef máltai politikus a generációk közötti méltányosságért, az ifjúságért és a sportért felelős biztosi feladatokat láthatja majd el.

Ursula vont der Leyen emlékeztetett: az uniós vezetők júniusban Kaja Kallas észt miniszterelnököt választották az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Az uniós biztosok bemutatását követően az Európai Parlament megkezdheti az új biztosi kollégium kinevezésére irányuló eljárást.