• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Várják a jelentkezést a betegbarát magánszolgáltatóktól

Hírek 2024.10.08 Forrás: Weborvos
Várják a jelentkezést a betegbarát magánszolgáltatóktól

A nevezés elindult, ráadásul új, összesen 15 kategóriában mérettethetik meg magukat a betegközpontú magánegészségügyi intézmények.

Egy évvel ezelőtt indult el a Betegbarát projekt, amelynek célja egy olyan minősítési rendszer kialakítása volt, mellyel a betegek számára fontos paraméterek mentén értékelik a magánegészségügyi szolgáltatókat.  A tavalyi év sikerei után pedig idén is megválasztják az Év Betegbarát Szolgáltatóit, ezúttal pedig új stratégiai partnerrel, a HVG Kiadóval közösen lép szintet a rendezvény, ugyanis egy szakmai konferenciával egybekötve adják át a 2024-es díjakat. A nevezés elindult, ráadásul új kategóriákban is megmérettethetik magukat az intézmények.

A Betegbarát projekt kutatása alapján kiderült, hogy sokkal jobb eséllyel indul az ügyfelekért folyó piaci versenyben az a magánegészségügyi szolgáltató, amelyet potenciális páciensei betegközpontúnak tartanak. Ez a felmérés azt is megmutatta, hogy a magyarok szerint a betegbarát magánegészségügyi szolgáltató ismérve az empátia, udvariasság, a gyorsaság, a várakozás hiánya, és a rájuk szánt idő, azonban ezek alapján még bőven van tér a fejlődésre a szolgáltatóknál.  Ezért a fejlődésért pedig megéri dolgozni az intézményeknek, hiszen - mint a korábbi kutatásból kiderült -, a potenciális páciensek köre igen nagy. A magyarok döntő többsége, 83 százaléka vett már igénybe magánegészségügyi szoltátatást, a fiatalok pedig különösen nyitottak rá, hiszen a 30 év alattiak körében már 96 százalékos ez az arány. Ez a szám pedig a szakemberek szerint a jövőben minden bizonnyal tendenciózusan növekedni fog.

Egy éve indult el a Betegbarát projekt

Ezért is jött létre a Betegbarát projekt, amelynek célja már tavaly is kettős volt: egyrészt a magánegészségügyi ügyfelek számára fontos tényezők alapján alakítottak ki egy értékelési rendszert, amely visszajelzést ad a szolgáltatóknak a teljesítményükről és a fejlesztendő területekről. Másrészt az értékelési rendszer alapján a Betegbarátnak ítélt szolgáltatóknál a betegek is pontosan tudják, mire számíthatnak, a szolgáltatóválasztás pedig így jóval átláthatóbb és könnyebb lehet számukra. Már az első évben 99 regisztráció érkezett a pályázatra, melyből a döntőbe 40 szolgáltató 50 pályázata került be.  Végül pedig 12 kategóriában 34 intézmény érdemelte ki a betegbarát szolgáltató címet.

Konferenciával és új kiadvánnyal bővül a projekt

2024-ben pedig szintet lép a Betegbarát projekt, hiszen a HVG Kiadóval kötött stratégiai partnerségnek köszönhetően az idei évben egy szakmai rendezvénnyel, majd egy kiadvánnyal is kiegészül a díjátadó esemény. „Emeljük a tétet, hiszen a HVG Kiadóval indított együttműködésünk keretében közösen rendezzük meg a HVG Health Excellence 2024-et, ahol hiánypótló szakmai információkat osztunk majd meg a hazai magánegészségügy kulcskérdéseiről és ezt követi a nap végén az Év Betegbarát Szolgáltatóit díjazó gálaest. Nem beszélve arról, hogy a HVG idén először egy egyedi, kifejezetten a magánegészségügyi szolgáltatókat bemutató kiadvánnyal is készül, amiben a Betegbarát projekt díjazottjai is helyet kapnak” – mondta el Vaszary Ádám, a Betegbarát projekt alapítója.

„A HVG-ben kiemelten fontosnak tartjuk az egészségügyet, és törekszünk a legtágabb értelemben lefedni ezt a tematikát, legyen szó az egészséges életmódról, a munkahelyi egészségprogramokról, az innováció szerepéről a gyógyításban, illetve kiemelten az egészségügyi szolgáltatói szektorról. Fontosnak tartjuk, hogy a gyógyítást körbevegye magas minőségű szolgáltatás is, mert egyáltalán nem mindegy, milyen élménnyel távozik egy beteg az orvosi rendelőből. Ezért szálltunk be partnerként a Betegbarát Projektbe” – mondta Szauer Tamás, a HVG Kiadó vezérigazgatója.

Új kategóriákkal bővült a díj

A pályázat indulói a versenyszabályzatban meghatározott szempontok alapján idén 15 külön kategóriában mérettethetik meg magukat. A tavalyi évhez képest újdonság, hogy a jelentkezők visszajelzései alapján 5 alkategóriát is beemeltek a rendszerbe, így a magánkórházak kategóriájában többszakmás kórházak és az egyszakmás kórházak külön csoportba kerültek, illetve a magánorvosi cégek Budapest, vidék és országos alkategóriákban is jelentkezhetnek. Az egyes csoportokban arany, ezüst és bronz díjat ítél oda a szakmai zsűri a tavaly bevezetett sokoldalú pontozás alapján. Ezek mellett pedig különdíjakat is kaphatnak a pályázók.

A nevezés elindult, és egészen október 21-ig várják a Magyarországon működő egészségügyi vállalkozások pályázataithttps://www.betegbarat.hu/az-ev-betegbarat-szolgaltatoja oldalon. A konferencia és a díjátadó november 12-én lesz. A rendezvényen az esemény két kiemelt partnere: Egészségértésért Díj, Az év gondoskodó munkahelye.

Az Év Betegbarát Szolgáltatója díj 2024-es kategóriái:

Bőrgyógyászat

Fogászat

Foglalkozás-egészségügy

Közhasznú szervezet

Központi orvosi ügyelet

Labor/diagnosztika

Magánkórház

Több szakmás kórház alkategória

Egy szakmás kórház alkategória

Magánorvosi cég

Budapest alkategória

Vidék alkategória

Országos alkategória

Mentőszolgálat/betegszállító

Otthonápolás/idősgondozás

Patika/patikalánc

Plasztikai sebészet

Szemészet

Szülészet/nőgyógyászat

Egyéb egészségügyi szolgáltató