• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Véget ért az EIT Health InnoStars – iLex Innovációs Verseny

Hírek 2024.06.13 Forrás: Weborvos
Véget ért az EIT Health InnoStars – iLex Innovációs Verseny

Közel 100 magyar KKV számára nyílt meg az út, hogy bekapcsolódjon az egészségügyi innováció nemzetközi vérkeringésébe.

Több mint 90 magyar kis- és középvállalkozás kapott lehetőséget arra az elmúlt fél évben, hogy nemzetközi színpadon mutassa be egészségügyi innovációit, és megnyíljon előtte az út, hogy európai partnereket találjon projektjei validálásához és piacra viteléhez. Az EIT Health és a iLex innovációs versenyén, amelyben stratégiai partnerként részt vett a BKIK is, számos kiemelkedő projekt közül hat kategóriában 9 újítást ismert el első hellyel a nemzetközi zsűri a stroke utáni rehabilitációt segítő okos tolltól a tűmentes gyógyszerelést lehetővé tevő fejlesztésig - tudatták közleményben.

Június elején a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) székházában megtartott díjátadóval lezárult az EIT Health InnoStars, az Európai Unió intézményeként működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet egészségügyre fókuszáló egysége és az iLex Group egészségügyi Innovációs Versenye. A pályázat során Európa legnagyobb egészségügyi innovációs hálózata és a magyar induló vállalkozásokat támogató jogi–innovációs fejlesztési és AI kutató startup-csoport olyan innovatív kis- és középvállalkozások jelentkezését várta, amelyek újításai jelentős előrelépést ígérnek az egészségiparban.

A jelentkező csapatok lehetőséget kaptak, hogy bemutassák innovációikat az európai közönség előtt az EIT Health kiterjedt hálózatán keresztül, betekintést és visszajelzést kapjanak nemzetközi szakértőktől, megismerjék az európai legjobb gyakorlatokat az egészségügyi innováció terén. A beadott pályázatokat kilenc fős, magyar és nemzetközi szakértőkből álló zsűri értékelte, amelynek elnöke Hans Hofstraat, a Philips Research korábbi innovációért felelős alelnöke volt, és olyan elismert szakemberek vettek még részt benne többek között, mint, Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke, Jászkuti Bertalan, a Syreon Research Institute ügyvezetője, Csókay Ákos, a BKIK főtitkára, valamint Dr. Bábel Tamás biotechnológiai szakértő.

„Senki sem tud egyedül újítani; az együttműködés és a hálózatépítés elengedhetetlen – ebben segített ez a verseny is. Büszkék vagyunk rá, hogy olyan platformot biztosíthatunk, ahol tehetséges vállalkozók bemutathatják és validálhatják fejlesztéseiket, és új partnereket találhatnak ahhoz, hogy belépjenek az európai piacra. Olyan szervezetekkel dolgozhatnak együtt a magyar vállalkozók, mint például Európa egyik legnagyobb diagnosztikai vállalatcsoportja, a SYNLAB Italia. Hogy a hálózatépítés működik, jól mutatja, hogy nemrégiben egy francia kutatóintézet így tudta továbbfejleszteni és piacra dobni bipoláris betegség diagnózisára szolgáló tesztjét. Reméljük, rövidesen magyar innovátorokat is tudunk segíteni, hogy megtalálják a továbblépéshez szükséges partnereket” – mondta el Dr. Pongrácz Ferenc, az EIT Health InnoStars helyettes ügyvezetője, a zsűri egyik tagja.

A díjazottak – magyar újítások az egészségesebb Európáért

A zsűri 6 katóriában 9 vállalkozást ismert el 1. díjjal.

• Egészségügyi szoftver kategóriában a Fitpuli Kft. és a Kreativo Kft. az elektív műtéti beavatkozásokra való felkészülést, illetve a rehabilitációt segítő Fitpuli Surgery mobilalkalmazással.

• Egészségügyi készülék kategóriában Puskás Krisztina Katalin egyéni vállalkozó és csapata a stroke-on átesett páciensek rehabilitációját neurális stimulációval és méréssel szolgáló GraphoPennel.

• Szolgáltatási innováció kategóriában a Pálvölgyi-Digital Kft. azzal a projekttel, amely tűmentes kezelési központok kialakítását célozza a fájdalommentes, biztonságos és környezetbarát gyógyszeradagolásért.

• Fenntarthatóság kategóriában a LenoPack Kft. az egészségügyi intézmények műanyag-felhasználásának csökkentésére irányuló újrahasznosítási projektjével.

• Az egészséges élelmiszer kategóriában a Hello Good Food Kft. innovatív, növényi alapú, teljesen allergénmentes és alacsony szénhidráttartalmú, magas rosttartalmú pizza és kenyér kifejlesztésével.

• Az egészségügyi intézményeknek szánt létesítménygazdálkodási megoldások kategóriában a zsűri megosztva három projektnek ítélt oda 1. helyet:

o a GWR NANO Kft.-nek az azonos nevű tartós, energiahatékony és gyorsan alkalmazható nanokerámiás hőszigetelő anyagért,

o az OrthoGraph Kft.-nek RFID alapú, a kórházak tisztasági ellenőrzését, valamint a kórházi ágyak 3D épületinformatikai szolgáltatással történő menedzsmentjét lehetővé tevő megoldásáért,

o valamint a NanoCleanWorldnek két költséghatékony és környezetbarát (hidrogél és GB Universal) víztisztító technológia kifejlesztéséért.

Az egyes kategóriák díjazottjai, valamint a különdíjak mellett a díjátadón átadták a Syreon Research Institute eHTA képzésének elvégzését igazoló okleveleket is. Az Early Health Technology Assessment (EHTA) a korai szakaszban lévő egészségügyi technológiák értékelésére szolgáló módszertan.

A zsűri emellett életműdíjjal ismerte el Prof. Dr. Bretz Károlyt, a verseny doyenjét, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Kineziológia Tanszékének 93 éves honoris causa professzorát, aki pályája során számos szabadalmat jegyzett, és ma is aktív (egészségügyi készülék kategóriában 2. helyet nyert az általa vezetett projekt a csontritkulásos betegek műszeres vizsgálatára és rehabilitációjára).