• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Végrehajtották Rabeyán a koponya-helyreállító műtétet

Hírek 2020.10.27 Forrás: Weborvos
Végrehajtották Rabeyán a koponya-helyreállító műtétet

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a vártnál jobb.

Ma reggel végrehajtották Rabeyán, a szétválasztott bangladesi sziámi ikerlányok egyikén a koponya-helyreállító műtétet a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai Bangladesben. Folytatódik az ikrek fejlesztése és az egy évtizede megkezdett helyreállító sebészeti misszió - tudatták közleményben.

Az újrainduló első repülőgép járatok egyikével orvoscsapatunk a hétvégén Bangladesbe utazott, hogy folytassa a fejüknél összenőtt és tavaly augusztus elején sikeresen szétválasztott sziámi ikrek „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozatát. Rabeya nyár óta halasztott koponyarekonstrukciós műtétét végezték el ma reggel a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai a helyi kollégáikkal közösen Bangladesben. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek - írták.

Magyar részről dr. Csókay András, az Operation Freedom idegsebész csapatának vezetője, dr. Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője és dr. Csapody Marcell az aneszteziológus csapat vezetője irányította és végezte a műtétet.

Az ikrek rehabilitációja folytatódik és még évekig eltarthat a Cselekvés Alapítvány magyar-bangladesi projektjének keretein belül. Rehabilitációs teamünkből Császár Zsuzsanna, gyermekklinikai szakpszichológus utazott ki Dakkába a család, és a gyermekek állapotának felmérése céljából. A járvánnyal is nehezített rehabilitációs munkának és Rabeya töretlen életerejének köszönhetően, a kislány tavasz óta még aktívabb lett, sokat tanul, beszél és játszik.

A végső szétválasztó műtétet követő 33. napon agyvérzésen átesett Rukaya jelenlegi állapota a magyar vezetéssel történő rehabilitációnak köszönhetően a vártnál jobb. A kislány egyre jobban érdeklődik a külvilág iránt, alkalmanként a környezet eseményeire megfelelő érzelmi válaszokkal reagál, mosolyog. Beszélni nem tud. Nála a felépülés várható mértékének tekintetében felelős nyilatkozat még mindig nem tehető.

Az ikreknek a következő években kisebb plasztikai sebészeti műtétekre, hegkezelésre lehet még szüksége, melyet Dakkában Pataki Gergely vezetésével fog végezni alapítványunk. Kint létünk során a korábban vizsgált, sérült vagy fejlődési rendellenességgel született gyermekeken is tervezünk műtéteket végezni.

Az aktuális járványügyi helyzet miatt meglehetősen nagy kockázatú kiutazás és kint tartózkodás rizikófaktorait csapatunk rendkívül szigorú Covid-19 prevenciós protokoll kidolgozásával segítette elő, vállalva a kockázatot, hogy ha kint megfertőződik valamely csapattagunk, csak hosszú kinti karantén után tud hazatérni - áll a közleméynben.

Legolvasottabb cikkeink