• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Véradásra hívja a lakosságot a Magyar Vöröskereszt

Hírek MA 10:24 Forrás: Weborvos
Véradásra hívja a lakosságot a Magyar Vöröskereszt

Bárki lehet véradó, aki elmúlt 18 éves és a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

A megfelelő minőségű és mennyiségű vérkészlet biztosításához naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség. A nyári hónapok során – kilépve a hétköznapok rutinjából – fontos felhívni az emberek figyelmét, hogy ilyenkor is iktassák be a napirendjükbe az önkéntes véradást. A Magyar Vöröskereszt 85 éve felelős a hazai véradók toborzásáért, és immár hagyományává vált, hogy nyaranta külön kommunikációs felhívást intéz a véradók felé, emlékeztetve őket: legyenek a jó ügy részesei!  

„A vér csak véradással pótolható, ezért nélkülözhetetlen az emberek bevonása ebbe a fontos társadalmi ügybe” – hívja fel a figyelmet Váradi Mariann, a Magyar Vöröskereszt véradásszervezésért felelős országos szakmai vezetője. – „A véradás a kapcsolódó adminisztrációval, előzetes orvosi vizsgálattal, magával a vérvétellel és utána a kis pihenővel együtt általában egy óra alatt lezajlik. Arra kérünk minden egészséges felnőttet, hogy szánjon időt az önkéntes véradásra a nyári hónapok alatt is. Annak érdekében, hogy megkönnyítsük a részvételt, országszerte változatos helyszíneken, naponta szervezünk véradó alkalmakat.”  

Bárki lehet véradó, aki elmúlt 18 éves és a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. Önkéntes véradás során 450 milliliter vért vesznek le, amelyből háromféle vérkészítmény állítható elő, így fordulhat elő, hogy valaki egyetlen véradásával akár három ember életére lehet hatással.

Idén a Magyar Vöröskereszt a pikírt humor eszközével is él, így emlékeztetnek: leszünk szívesek életet menteni! „Sokan tisztában vannak a véradás társadalmi jelentőségével, mégis olykor mondvacsinált kifogásokkal élnek” – hangsúlyozza Dr. Barta Ágnes, a Magyar Vöröskereszt kommunikációs vezetője. – „Az idei kampányunk során őket is megszólítjuk – humorosan. Összekacsintunk velük, jelezzük, hogy noha olykor mindannyian halogatunk, de ha szükség van rá, igenis leszünk szívesek vért adni. Természetesen nem engedjük meg magunknak, hogy kizárólag egy szűk célcsoportra fókuszáljunk; a kampány számos elemet tartalmaz, hiszen célunk, hogy a véradás fontosságának üzenete minél több emberhez elérjen. 

A tervezett véradási alkalmakról és időpontokról a leendő véradók a www.veradas.hu oldalon és a Magyar Vöröskereszt új Véradás applikációjából tudnak tájékozódni.