• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Veszélyes a készítmény a szív- és érrendszeri betegeknek

Hírek 2020.02.21 Forrás: MTI
Veszélyes a készítmény a szív- és érrendszeri betegeknek

A reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról és képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl.

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint a készítmény reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról, a készítménnyel kapcsolatban pedig képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl. A szerek - a reklám szerint - általános értisztító hatásúak és a magas vérnyomás mellett alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek - például az infarktus, a stroke, valamint egyéb érelzáródások - megelőzésére. A reklámokat közvetítő internetes oldalakon hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják, és hamisan jelölnek meg magyar - nemzetközileg elismert és országos - intézményeket is, akik a készítmény fejlesztésében közreműködtek - írták.

A társaság felhívta a figyelmet: az anyagi haszonszerzésre irányuló reklámok arra biztatják a betegeket, hogy magas vérnyomásukat a kizárólag a honlapjukon megrendelhető készítménnyel kezeljék, vagyis hogy hagyják el az orvos által előírt terápiát, ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat.

A készítmény továbbá azért is veszélyes, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak - tették hozzá.

A társaság a kialakult helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával, továbbá arra kéri a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.

A Magyar Kardiológusok Társasága nem végez reklámtevékenységet konkrét készítményekkel kapcsolatban és kizárólag szakmai (www.mkardio.hu) és laikusoknak szóló honlapján (www.hazipatika.com/szivderito) keresztül juttat el hiteles és mérvadó ismereteket a bizonyított és biztonságos kezelési lehetőségekről - olvasható a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink