• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Világnap: A lepra nem az, aminek gondolod!

Hírek 2020.01.21 Forrás: Weborvos
Világnap: A lepra nem az, aminek gondolod!

Hazánkban természetesen már régóta nem fordul elő a betegség, de évente több mint 10 000 új beteget regisztrálnak a világban.

„A lepra nem az, aminek gondolod!” Ezt a jelmondatot fogalmazta meg 2020-ra a lepra elleni harc világnapjának mottójául a genfi székhelyű ILEP, azaz a Világ Lepraszervezeteinek Szövetsége! Idén már 66. éve hívja fel a figyelmet egy világnap keretein belül azokra az embertársainkra, akik a sok évezredes tudatlanság, félreértések és ősi babonák miatt betegségük mellett mindenkinél többet szenvednek. A leprának ma már elő sem szabadna fordulnia, mégis a hivatalos statisztikák azt mutatják, hogy átlagosan minden 2. percben diagnosztizálnak leprafertőzést, és közülük minden 5. egy gyermek. A világnap a január 31-hez legközelebb eső vasárnap, így idén január 26-a a lepra elleni harc világnapja - írta közleményében a Nemzetközi Lepramisszió hazai tagszervezete

Az emberiség fejében töménytelen hamis gondolat él a leprabetegségről, mind a felvilágosult nyugat, mind pedig a betegség előfordulásának világában. A betegség előfordulási helyszínén ma is a legnagyobb szégyennek tartják, holott ez egy kórokozó a sok közül. Az emberek félelmetesen fertőzőnek gondolják, pedig az emberiség 95%-a alapvetően immunis ellene. Gyógyíthatatlannak tudják az Ázsiában és Afrikában betegségben szenvedők, valamint a civilizált világ is, holott a lepra kiváló gyógyszerekkel nyomtalanul gyógyítható.

A betegek félnek a gyógyszertől 

Az érintettekre nehezedő előítéletek és a környezetük lehúzó ereje miatt meg sem akarják hallani a jó hírt, a gyógyulás lehetőségét. A betegek a gyógyszertől félnek, nem pedig az elhanyagolt betegség életre szóló következményeitől. Rejtegetik, ahelyett, hogy felfednék; halálosnak tartják, holott leprában nem lehet meghalni. Örökletes betegségnek tartják, noha a fertőzött szülőknek makkegészséges gyermeke születik. A betegségben szenvedők megoldhatatlan problémaként kezelik a leprát, holott a gyógyszer eltávolítja a kórokozókat. 

A civilizált világban – így hazánkban is – természetesen már régóta nem fordul elő a betegség. Azonban ma is évente több mint 10 000 új megbetegedést regisztrálnak elsősorban Indiában, Brazíliában, Nigériában és Indonéziában. Érintett továbbá Kongó, Banglades, Etiópia, évente megközelítően 10 000 diagnózissal. Azonban ezeknél a számoknál sokkal több az érintett beteg. Csak rejtőzködnek, vagy olyan távoli vidékeken élnek, ahol rájuk sem találni, ezért pontos számok nem ismertek, csak a már regisztrált betegek száma jelent támpontot.

A Lepramisszió a betegségben szenvedők testi-lelki-szellemi gyógyulásáért

A lepra testi gyógyítása hihetetlenül egyszerű, a lelki következmények azonban rendkívül súlyosak. A lepraszervezetek átfogó segítségnyújtással fáradoznak a helyszíneken a leprabetegség okainak és a következményeinek felszámolásán. A Lepramisszió Magyarországról is komoly szűrőprogramokkal, a mielőbbi diagnózis felállításával, gyógyszerezéssel, műtétekkel, rehabilitálással, felvilágosítással, valamint jogvédelemmel, oktatással és életkezdő támogatásokkal segít Indiában, Kongóban és Etiópiában a betegek és családtagjaik, valamint közösségeik javára a Nemzetközi Lepramisszió tagszervezeteként. 

A Lepramisszió Magyarországon 46 éve, 1974. januárjában kezdte meg tevékenységét. A világ legnagyobb lepraszervezete: a 146 éves, 30 tagországot tömörítő, londoni székhelyű The Leprosy Mission International 2002-ben akkreditálta. Azóta is az egyetlen tagszervezet Közép-Kelet Európából. A világszervezet keretében, annak intézményrendszerében évente növekvő mértékben vállal részt a megelőző, gyógyító, rehabilitáló tevékenységben. Széleskörű önkéntes hálózattal tevékenykedik az ország egész területén. Feladatának tekinti a világ szenvedésének enyhítése mellett a magyar lakosság és a következő nemzedékek érzékenyítését és karitatív tevékenységre való mobilizálását is. 

Legolvasottabb cikkeink