• nátha
  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Világszínvonalú az infarktusellátás nálunk, de

Hírek 2018.05.22 Forrás: Weborvos
Világszínvonalú az infarktusellátás nálunk, de

A tervek szerint megalakul a Magyar Kardiológusok Társaságán belül a családorvosi munkacsoport.

Az idei, 61. Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Ülése nemcsak ismét rekordrészvétellel zajlott, de minden eddiginél több nemzetközi vezető kardiológus tisztelte meg a rendezvényt, igazolva: a magyar kardiológia mind inkább meghatározó a világ élvonalában. A Magyar Kardiológusok Társasága az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, amely a nemzetközi elismertség, szerepvállalásunk mellett a betegellátásban is érzékelhető - tudatta közleményben a társaság.

A témák közül kiemelten foglalkoztunk a különböző eszközös kezelésekkel és új gyógyszeres terápiákkal, ismét központi témaként szerepelt a szívelégtelenség, valamint az akut koronária szindróma ellátása, e vonatkozásban leginkább a szekunder prevenció problémái. A tudományos program valójában a kardiológia összes területét lefedte. Számos társszakma képviselteti magát, a teljesség igénye nélkül ilyen a pulmonológia, diabetológia, stroke-ellátás kapcsán a neurológia. De említhetnénk a családorvostant is, aminek különös jelentősége, hogy a tervek szerint megalakul a Magyar Kardiológusok Társaságán belül a családorvosi munkacsoport, hogy ezzel is tovább erősítsük a kardiológusok és a családorvosok együttműködését” - mondta Tóth Kálmán professzor, az MKT elnöke. Nagy sikernek tartja, hogy a társaság tagjai egyre nagyobb számban tudnak aktívan részt venni nemzetközi kardiológus kongresszusokon, elfogadott absztraktjaik vannak, tudományos előadásokat tartanak, üléselnöki pozíciókat töltenek be.

„A társaságnak nemcsak a tudományos, de a klinikai eredményei is egyre figyelemre méltóbbak, amelyek közvetlenül a betegellátásban is érzékelhetők. Ilyen az akut ellátás, vagy az egyre növekvő eszközös kezelések, speciális pacemakerek, egyéb keringéstámogató terápiák, illetve az a tény, hogy a magyar kardiológia, ezen belül pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája meghatározó szerepet tölt be az európai szívtranszplantációban”- mondta Tóth Kálmán professzor.

Dr. Becker Dávid, az MKT főtitkára a konferencia egyik kiemelt témájáról beszélt, mégpedig az infarktusellátásról és az azt követő időszakról. „Ma Magyarországon európai szintű infarktusellátást tudunk minden betegnek biztosítani. Ennek ellenére többen halnak meg a sikeres beavatkozást követő évben, években, mint az a nemzetközi statisztikák szerint elvárható volna. Ennek tudjuk a pontos okait is. A magyar lakosság egyrészt betegebb, fokozottabb figyelmet igényel, ha infarktust kap, két-háromszor annyit vár, míg segítséget kér, mint pl. szomszédos országok lakói. Ezalatt a tétlen hezitáció alatt folyamatosan hal el a szívizom, és ekkor a legnagyobb az esélye az azonnali keringés összeomlást okozó kamrafibrillációnak. Másrészt az infarktust követő időszak sem zökkenőmentes, a betegek egy része nem fogadja el, hogy egysúlyos betegség akut szakaszán van túl, de ezután egy nagyon komoly odafigyelésre van szükség egy életen át, gyógyszert kell szedni és egészséges életmódot folytatni. Ehhez próbáljuk a betegeket megnyerni a tavaly indult túlélő programunkkal. Ennek során már a katéteres asztalon megkezdjük a betegek felvilágosítását, oktatását arról, mi is történt velük, majd egy személyes beszélgetés keretében még a távozásuk előtt kapnak egy csomagot, amelyben van az infarktussal, az infarktushoz vezető úttal, érelmeszesedéssel, illetve az infarktus utáni időszakkal foglalkozó, hat rövid filmet tartalmazó DVD, és egy motivációs füzet. Ez a program segít, hogy a beavatkozáson átesettekben egy - a túlélésüket segítő –„egészséges betegségtudat” alakulhasson ki” - tette hozzá a főtitkár.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink