• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Világszínvonalú az infarktusellátás nálunk, de

Hírek 2018.05.22 Forrás: Weborvos
Világszínvonalú az infarktusellátás nálunk, de

A tervek szerint megalakul a Magyar Kardiológusok Társaságán belül a családorvosi munkacsoport.

Az idei, 61. Magyar Kardiológusok Társasága Tudományos Ülése nemcsak ismét rekordrészvétellel zajlott, de minden eddiginél több nemzetközi vezető kardiológus tisztelte meg a rendezvényt, igazolva: a magyar kardiológia mind inkább meghatározó a világ élvonalában. A Magyar Kardiológusok Társasága az elmúlt tíz évben jelentős fejlődésen ment keresztül, amely a nemzetközi elismertség, szerepvállalásunk mellett a betegellátásban is érzékelhető - tudatta közleményben a társaság.

A témák közül kiemelten foglalkoztunk a különböző eszközös kezelésekkel és új gyógyszeres terápiákkal, ismét központi témaként szerepelt a szívelégtelenség, valamint az akut koronária szindróma ellátása, e vonatkozásban leginkább a szekunder prevenció problémái. A tudományos program valójában a kardiológia összes területét lefedte. Számos társszakma képviselteti magát, a teljesség igénye nélkül ilyen a pulmonológia, diabetológia, stroke-ellátás kapcsán a neurológia. De említhetnénk a családorvostant is, aminek különös jelentősége, hogy a tervek szerint megalakul a Magyar Kardiológusok Társaságán belül a családorvosi munkacsoport, hogy ezzel is tovább erősítsük a kardiológusok és a családorvosok együttműködését” - mondta Tóth Kálmán professzor, az MKT elnöke. Nagy sikernek tartja, hogy a társaság tagjai egyre nagyobb számban tudnak aktívan részt venni nemzetközi kardiológus kongresszusokon, elfogadott absztraktjaik vannak, tudományos előadásokat tartanak, üléselnöki pozíciókat töltenek be.

„A társaságnak nemcsak a tudományos, de a klinikai eredményei is egyre figyelemre méltóbbak, amelyek közvetlenül a betegellátásban is érzékelhetők. Ilyen az akut ellátás, vagy az egyre növekvő eszközös kezelések, speciális pacemakerek, egyéb keringéstámogató terápiák, illetve az a tény, hogy a magyar kardiológia, ezen belül pedig a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikája meghatározó szerepet tölt be az európai szívtranszplantációban”- mondta Tóth Kálmán professzor.

Dr. Becker Dávid, az MKT főtitkára a konferencia egyik kiemelt témájáról beszélt, mégpedig az infarktusellátásról és az azt követő időszakról. „Ma Magyarországon európai szintű infarktusellátást tudunk minden betegnek biztosítani. Ennek ellenére többen halnak meg a sikeres beavatkozást követő évben, években, mint az a nemzetközi statisztikák szerint elvárható volna. Ennek tudjuk a pontos okait is. A magyar lakosság egyrészt betegebb, fokozottabb figyelmet igényel, ha infarktust kap, két-háromszor annyit vár, míg segítséget kér, mint pl. szomszédos országok lakói. Ezalatt a tétlen hezitáció alatt folyamatosan hal el a szívizom, és ekkor a legnagyobb az esélye az azonnali keringés összeomlást okozó kamrafibrillációnak. Másrészt az infarktust követő időszak sem zökkenőmentes, a betegek egy része nem fogadja el, hogy egysúlyos betegség akut szakaszán van túl, de ezután egy nagyon komoly odafigyelésre van szükség egy életen át, gyógyszert kell szedni és egészséges életmódot folytatni. Ehhez próbáljuk a betegeket megnyerni a tavaly indult túlélő programunkkal. Ennek során már a katéteres asztalon megkezdjük a betegek felvilágosítását, oktatását arról, mi is történt velük, majd egy személyes beszélgetés keretében még a távozásuk előtt kapnak egy csomagot, amelyben van az infarktussal, az infarktushoz vezető úttal, érelmeszesedéssel, illetve az infarktus utáni időszakkal foglalkozó, hat rövid filmet tartalmazó DVD, és egy motivációs füzet. Ez a program segít, hogy a beavatkozáson átesettekben egy - a túlélésüket segítő –„egészséges betegségtudat” alakulhasson ki” - tette hozzá a főtitkár.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink