• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Virtuális valóság segíti az MR vizsgálat előtt a gyerekeket

Hírek 2022.11.29 Forrás: Weborvos
Virtuális valóság segíti az MR vizsgálat előtt a gyerekeket

A fiatal egészségügyi szakemberekből álló csapat második VR videójátéka az MR vizsgálat előtti szorongás csökkentést tűzte ki célul.

Az MR vizsgálat egy képalkotó diagnosztikai eljárás, mely többek között sérülések, gyulladások, idegrendszeri megbetegedések, gerincbetegségek, anyagcserezavarok, érbetegségek és fejlődési rendellenességek diagnosztikájára alkalmas. Egy külföldi nagyváros központi gyerekkórházában egy átlagos nap 17 MR vizsgálatot végeznek, melynek nagyjából fele a gyermekek szorongása miatt csak altatással végezhető el. A fiataloknak egyedül kell felvennie a pszichés küzdelmet a szűk és hangos zajokat kiadó MR készülékkel, míg a biztonságot nyújtó szülők az ajtón túl várják a megterhelő procedúra végét. Ezt csak súlyosbítja, hogy a képalkotás során mozdulatlanul kell lenniük legalább 30 percen keresztül, azonban bizonyos vizsgálatok akár 2 órán keresztül is eltarthatnak. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a sikeres felvételek érdekében altatásra kerül sor, ami egyáltalán nem veszélytelen, számos szövődménnyel járhat. Ezen kívül a beavatkozás jelentős anyagi ráfordítással is jár az ellátó rendszer részéről, mivel specifikus eszközöket, környezetet és személyzetet igényel.

Nyugat-európai kutatások megfigyelték, hogy a megfelelő felkészítés segítségével csökkenthető az altatások száma. A klasszikus felkészítő füzeteken túl új lehetőséget teremt a virtuális valóság (VR), mellyel valósághűen szimulálható a képalkotás. A magyar egészségügyi szakemberekből álló OncoVR csapata korábban egy tartósan kórházban fekvő, főként daganatos gyermekek számára fejlesztett virtuális élménnyel hívta fel magára a figyelmet. Az említett játék hazánkban 8 kórházban segíti a pszichológusok munkáját. Az új virtuális valóság játékunk célja, hogy a gyerekek a valós procedúra előtt átélhessék vizsgálat élményét, ezáltal felkészültebben érkezzenek meg a szorongással teli MR vizsgáló helyiségbe. Ennek érdekében klinikai kutatásokba kezdenek, melyek során arra keresik a választ, hogy az MR szimuláció képes-e csökkenteni szorongást a gyermekeknél és szülőknél egyaránt, valamint az altatásos beavatkozások számát - adták hírül közleményben.

Az OncoVR csapata orvosok, kutatók, valamint pszichológusok segítségével dolgozták ki a virtuális élmény fő elemeit. A játék első része során a teljes vizsgáló helyiség körbejárható a gyerekek számára, az MR készülék pedig klassz célpont egy célbadobós játékhoz. A szoftver megalkotásában a Digital Thinkers fejlesztői segédkeztek a csapatnak.

A játék második felében a vizsgáló készülék egy űrhajóvá alakul át, ahol Mendi, a sárkány egy űrutazásra kalauzolja a bátor gyermekeket. Az űrhajóban egy hibernációs fázis jelképezi a mozdulatlanságot, míg a cél a Mars bolygón való landolás. Az űrben való barangolás során egy a mesébe ágyazott mindfulness meditációt halhatnak a gyerekek, melynek célja olyan egy olyan technikát bemutatni, amelyet később a valós vizsgálat során relaxációra, és így a szorongás csökkentésre is használhatnak a gyerekek. Az élmény megalkotásában a King’s College London, Goldsmiths, University of London, Humansys Ltd tanára és kutatója Schlosser Károly Kornél pszichológus, MBCT és ACT terapeuta vett részt.

„A koncepció a kontextuális magatartás tudomány pszichológiai rugalmasság modelljén alapul, amely többek között olyan elemekből is áll, mint a tudatos jelenlét (ismertebb nevén mindfulness). A test tudathoz és légzés meditációkhoz kötött, metaforikus, mesés helyzetekhez igazított gyakorlatokkal érjük el, hogy a gyerekek a lehető legkönnyebben tudjanak alkalmazkodni az új és kellemetlen környezet kihívásaihoz” – mondta Schlosser Károly Kornél.

Az OncoVR célja a módszer hatásosságát bizonyítani, melynek érdekében az elkövetkezendő egy évben 100 gyermekkel és szülővel szeretnék kipróbálni a fejlesztett játékot. Amennyiben a módszer sikeresnek bizonyul és az altatások száma csökken, szeretnék az összes megyeszékhely számára ingyenesen elérhetővé tenni a tapasztalatok alapján tökéletesített szoftvert. Távlati cél, hogy a hazánkban található 88 darab MR berendezés mellett lehetőség legyen átélni az szorongással teli vizsgálatot a valós képalkotás előtt - írták a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink