• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

      Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

    • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

      Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • egynapos sebészet
    • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Visszásságok a bp-i közétkeztetésben

Hírek Forrás: MTI

A közétkeztetésben részt vevők a szokásos sómennyiség többszörösét fogyasztják.

Visszásságokat mutatnak a mintamenzaprogram keretében végzett budapesti vizsgálatok eredményei. A közétkezetésben részt vevők nem mindig kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az ételek pedig sok sót tartalmaznak - erről Budapest kormánymegbízottja beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Pesti Imre - aki a Fidesz országgyűlési képviselője is - elmondta, hogy a mintamenzaprogram Budapesten idén januárban indult, és a több száz fővárosi konyha közül 150-en csatlakozott hozzá. Tíz nagy, a közétkeztetésben részt vevő céggel folytatnak együttműködést - tette hozzá.

Közölte, a két legnagyobb, közétkeztetést biztosító cég ellenőrzésének eredményeiről tudnak beszámolni, e szerint e szerint a közétkeztetésben részt vevők a szokásos sómennyiség többszörösét fogyasztják, a kalciumbevitel 30-40 százalékkal marad el a szükségestől, a fehérjebevitel 30-50 százalékkal is kevesebb lehet a kívántnál.

Pesti Imre elmondta azt is, a közétkeztetés nem veszi figyelembe azt, hogy más kalóriaszükséglete van egy óvodásnak, mint egy középiskolásnak. A választék elég egyhangú, gyakoriak a pörköltjellegű ételek - jegyezte meg. Pozitívumként említette viszont a pékárúk változatosságát.

Pesti Imre kijelentette: a vizsgálatok eredményeképpen azt várják, hogy a konyhák a több évtizedes gyakorlaton változtatva részt vesznek egy modern európai közétkeztetés kialakításában, amelynek célja a fiatalok egészséges ételhez jutatása.

A programban részt vevő cégek partnerek voltak a vizsgálatokban. Több évtizedes szokást kell megváltoztatni, és az étkezési kultúra megváltoztatásában ezeknek a cégeknek kiemelkedő szerepük van - mondta.

Pesti Imre közölte, a javaslatok eredményeit az ősszel vizsgálják.

Legolvasottabb cikkeink