• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Visszásságok a bp-i közétkeztetésben

Hírek Forrás: MTI

A közétkeztetésben részt vevők a szokásos sómennyiség többszörösét fogyasztják.

Visszásságokat mutatnak a mintamenzaprogram keretében végzett budapesti vizsgálatok eredményei. A közétkezetésben részt vevők nem mindig kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az ételek pedig sok sót tartalmaznak - erről Budapest kormánymegbízottja beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Pesti Imre - aki a Fidesz országgyűlési képviselője is - elmondta, hogy a mintamenzaprogram Budapesten idén januárban indult, és a több száz fővárosi konyha közül 150-en csatlakozott hozzá. Tíz nagy, a közétkeztetésben részt vevő céggel folytatnak együttműködést - tette hozzá.

Közölte, a két legnagyobb, közétkeztetést biztosító cég ellenőrzésének eredményeiről tudnak beszámolni, e szerint e szerint a közétkeztetésben részt vevők a szokásos sómennyiség többszörösét fogyasztják, a kalciumbevitel 30-40 százalékkal marad el a szükségestől, a fehérjebevitel 30-50 százalékkal is kevesebb lehet a kívántnál.

Pesti Imre elmondta azt is, a közétkeztetés nem veszi figyelembe azt, hogy más kalóriaszükséglete van egy óvodásnak, mint egy középiskolásnak. A választék elég egyhangú, gyakoriak a pörköltjellegű ételek - jegyezte meg. Pozitívumként említette viszont a pékárúk változatosságát.

Pesti Imre kijelentette: a vizsgálatok eredményeképpen azt várják, hogy a konyhák a több évtizedes gyakorlaton változtatva részt vesznek egy modern európai közétkeztetés kialakításában, amelynek célja a fiatalok egészséges ételhez jutatása.

A programban részt vevő cégek partnerek voltak a vizsgálatokban. Több évtizedes szokást kell megváltoztatni, és az étkezési kultúra megváltoztatásában ezeknek a cégeknek kiemelkedő szerepük van - mondta.

Pesti Imre közölte, a javaslatok eredményeit az ősszel vizsgálják.