• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Visszavágtak az oroszok az oltásháborúban

Lapszemle 2020.08.13 Forrás: Napi.hu
Visszavágtak az oroszok az oltásháborúban

A heves támadásokat az váltotta ki, hogy a készítmény még alig esett túl az egyes és kettes tesztelési fázison, ám máris engedélyezték a bejegyzését.

Az orosz koronavírus-oltást fejlesztő állami szervezet vezetője szerint a nyugati országok saját gyógyszeriparuk hátterével háborút indítottak az orosz vakcina ellen. Szerinte az orosz fél nem akar háborúzni, ám felmerül a kérdés, akkor miért Szputnyik V névre keresztelték a készítményt, veti fel a Napi.hu a CNBC nyomán.

Az orosz kormány visszautasította azokat a bírálatokat, amelyeket Oroszország saját fejlesztésű koronavírus-vakcinája nyomán kapott. Szerintük az oltás biztonságos és hatásos. A heves támadásokat az váltotta ki, hogy a készítmény még alig esett túl az egyes és kettes tesztelési fázison, ám máris engedélyezték a bejegyzését. A harmadik vizsgálatsorozat, amelyet több ezer önkéntesen végeznek csak a következő napokban kezdődik. A legkeményebb nyugati bírálatok szerint sarlatánság egy nem megfelelő készítménnyel beoltani az embereket, márpedig Moszkva októberben már meg akarja kezdeni a lakosság tömeges oltását. 

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter azzal válaszolt erre, hogy az oltás biztonságával kapcsolatos aggályok alaptalanok, és azért fogalmazzák meg ezeket, mert a nyugati országok versenyeznek az oltás fejlesztésében. Kirill Dmitrijev, a vakcina fejlesztésének finanszírozásával megbízott orosz állami vagyonalap (RDIF) vezérigazgatója úgy véli, hogy a Szputnyik V névre keresztelt oltással kapcsolatos nyugati bírálatok elfogultak. Különösen igaz ez az Egyesült Államokban elhangzó ellenvetésekre.

A vezérigazgató szerint a világ két részre oszlik. Az egyik felébe olyan országok tartoznak, amelyek úgy vélik, hogy a vakcina sikeres kifejlesztése és bejegyzése örömhír, a másikba az amerikai média és néhány ottani szakember, akik óriási információs háborút indítottak Oroszország ellen a bejelentés nyomán. Nem vártunk mást, nem akarjuk meggyőzni az USA-t semmiről - tette hozzá.

Az az álláspontunk, hogy rendelkezünk a technológiával, amelyet más országok is átvehetnek november-decemberben, amennyiben saját szabályozásuk megengedi a vele készülő oltás használatát. Vannak emberek, akik szkeptikusak. Senki sem kényszeríti rájuk ezt az oltást, és Dmitrijev csak annyit üzen nekik, hogy sok szerencsét kíván a saját vakcinájuk kifejlesztéséhez, állította.

Legolvasottabb cikkeink