• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

VV ECMO – a túlélés eszköze a kritikus állapotú tüdőbetegeknek

Hírek MA 10:44 Forrás: Weborvos
VV ECMO – a túlélés eszköze a kritikus állapotú tüdőbetegeknek

A módszer lehetővé teszi, hogy a vér oxigénnel telítődjön és megszabaduljon a szén-dioxidtól anélkül, hogy a tüdőnek dolgoznia kellene.

Nagy érdeklődés övezte az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben (OKPI) 2024. október 24-25. között megrendezett két napos nemzetközi szimpóziumot, amely többek között a VV ECMO légútsebészetben alkalmazott legújabb eredményeit mutatta be. A szakmai rendezvényen a hazai és külföldi szakértők tapasztalatait osztották meg, különös figyelmet fordítva az ECMO technológia klinikai alkalmazásának új távlataira - számolt be a rendezvényről az intézmény közleménye.

Az ECMO (extracorporális membrán oxigenizáció) technológia, különösen a vénás-vénás ECMO (VV ECMO), életmentő eljárás a súlyos tüdőkárosodással küzdő betegek számára. A módszer lehetővé teszi, hogy a vér oxigénnel telítődjön és megszabaduljon a szén-dioxidtól anélkül, hogy a tüdőnek dolgoznia kellene. Ez a testen kívüli folyamat időt biztosít a tüdő gyógyulására, amely sok esetben megmenti a beteg életét, különösen, ha a hagyományos lélegeztetés már nem elegendő. A COVID-19 járvány alatt kiemelt szerepet kapott ez a technika, hiszen sok esetben csak így lehetett biztosítani a betegek túlélését.

 „Az ECMO alkalmazásával a kritikus állapotú betegek számára esélyt adunk a felépülésre. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a technológia rendkívül hatékonynak bizonyult, és ma már a tüdőgyógyászatban is alapvető eszközként tekintünk rá.” nyilatkozta Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója.

„A VV ECMO alkalmazása a mellkassebészetben leginkább olyan centrumokban eredményes, ahol nagy betegszám mellett jelentős tapasztalatot és rutint szerezhetnek az orvosok. A jól szervezett, összehangolt csapatmunka központi szerepet játszik, így biztosítható a beavatkozások hatékonysága és biztonsága a legmagasabb szinten. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben ezt a centralizált megközelítést alkalmazzuk, biztosítva a kiemelkedő szakmai színvonalat és a páciensek legjobb ellátását.” – emelte ki Dr. Kocsis Ákos, az OKPI mellkassebészet osztályvezető főorvosa.

„Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet egyedisége a VV ECMO-kezeléseknél abban rejlik, hogy mi kifejezetten légzőszervi megbetegedésekkel foglalkozunk. Így nemcsak a kezelés ideje alatt, hanem az azt követő hosszabb rehabilitáció során is nagyobb kapacitással rendelkezünk, így komplex ellátást tudunk biztosítani a betegek számára.” – mondta Dr. Sziget Szabolcs, az OKPI Központi Anaestheziológiai és Intenzív Terápiás Osztály vezető főorvosa.

Az OKPI a COVID-járvány óta vezető szerepet tölt be a légzőszervi ECMO kezelések terén, amellett, hogy Magyarországon több más jelentős intézmény is aktívan alkalmazza ezt a technológiát. Az Országos Onkológiai Intézet, a Szegedi Tudományegyetem, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, és a Semmelweis Egyetem egyaránt saját ECMO központot működtet, így mindegyikük értékes tapasztalattal és szaktudással gazdagítja a hazai ellátást. Dr. Bogos Krisztina hangsúlyozta: „Intézetünk kiemelt szereplő az ECMO technológia alkalmazásában, amely a COVID-járvány alatt és után életmentő beavatkozássá vált. Célunk, hogy tovább bővítsük a hazai tapasztalatokat, és nemzetközi partnereink segítségével új technológiai megoldásokat integráljunk a betegellátásba.”

A szimpózium közvetlenül kapcsolódik a 2023-ban lezárult EFOP-5.2.6-20 számú uniós projekthez, amit az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet nemzetközi együttműködésben valósított meg német és cseh partnerekkel. A projekt célja az volt, hogy az OKPI hazai ellátási színvonalát növelje, és fejlett gyógyító eljárásokat vezessen be az ECMO és a mikrohullámú tumorabláció (MWA) technológiai területein. Az OKPI szakemberei 2023-ban összesen 11 tanulmányúton vettek részt olyan kiemelt külföldi intézményeknél, mint a Thoraxklinik Heidelberg, Universitätsklinikum Leipzig, Kliniken Köln, valamint a University Hospital Ostrava. Ezek a tanulmányutak is segítettek abban, hogy az OKPI innovatív infrastruktúrát építsen ki és új protokollokat integráljon a légzőszervi betegellátás területén, amelyek az ECMO és az MWA alkalmazását foglalják magukban.

Az együttműködés azóta is töretlen: a projektben résztvevő szakemberek között szoros szakmai kapcsolat alakult ki, melyet a most lezajlott szimpózium tovább mélyített.

A rendezvényen szó esett a VV ECMO múltjáról, jelenéről és jövőbeli lehetőségeiről is. A VV ECMO technológia 2014 óta kezdett elterjedni Magyarországon, először mellkassebészeti műtétek, majd tüdőtranszplantációk során használták. A COVID-19 világjárvány idején vált szélesebb körben ismertté és alkalmazottá, különösen a súlyos tüdőgyulladással küzdő betegek kezelésében.

A szimpózium keretében a nemzetközi előadók is szerepet kaptak. A német és szerb szakértők bemutatták az ECMO technológia különböző alkalmazási módjait, valamint az új kezelési protokollokat, amelyek még hatékonyabbá teszik a beavatkozást. Az OKPI VV ECMO központ szerepe nemcsak a technológiai fejlődésről szól, hanem a betegek életminőségének javításáról is. „A legnagyobb eredményünk az, hogy VV ECMO kezeléssel több betegünket sikerült megmentenünk, és több esetben elkerülhető volt a tüdőtranszplantáció” – tette hozzá Dr. Bogos Krisztina.

A két napos program a szakmai előadások széles palettáját vonultatta fel. Az első napon az ECMO alkalmazásának magyarországi helyzete került a középpontba, míg a második nap az intenzív terápiás ECMO kihívásaival foglalkozott. A szakdolgozói szekció is nagy figyelmet kapott, ahol intenzív szakápolók, gyógytornászok és pszichológus szerepe a VV ECMO kezelésben hangsúlyosan jelen volt.

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet továbbra is elkötelezett az innováció és a szakmai fejlődés mellett, és folytatja a nemzetközi együttműködések kiépítését a VV ECMO technológia fejlesztésére és a hazai ellátás színvonalának további növelésére.