• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Zsarolóvírusos támadás érte a központi kórházak háttérszolgáltatóját

Hírek 2024.06.21 Forrás: MTI
Zsarolóvírusos támadás érte a központi kórházak háttérszolgáltatóját

Több mint 1300 előre tervezett kórházi kezelést, műtétet, illetve háziorvosi vizsgálatot kellett törölni vagy más NHS-szolgáltatókhoz átcsoportosítani.

Személyes betegadatokat tett közzé egy hackercsoport, amely június elején kibertámadást hajtott végre a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) egyik legnagyobb háttérszolgáltató cége ellen. A zsarolóvírusos támadást a NHS londoni kórházai számára laboratóriumi szolgáltatásokat végző Synnovis vállalat informatikai rendszere ellen követték el június 3-án.

A kibertámadás jelentős hatást gyakorolt a brit főváros olyan központi kórházainak működésére, mint az egy kórházi csoporthoz tartozó Guy's és St. Thomas, a King's College egyetem klinikája és a Royal Brompton kórház. Mindemellett számos délkelet-londoni kerület - mindenekelőtt Bexley, Greenwich, Lewisham, Bromley, Southwark és Lambeth - alapellátási központjainak működése is hosszú ideig akadozott; egyes szolgáltatások azóta sem álltak teljesen helyre.

A kibertámadás a sürgősségi ellátást nem érintette, de Személyes betegadatokat tett közzé egy hackercsoport, amely a brit egészségügyi rendszer ellen hajtott végre kibertámadást.

A támadást végrehajtó - szakértők szerint oroszországi székhelyű - Qilin hackercsoport a BBC brit közszolgálati médiatársasággal vette fel pénteken a kapcsolatot, közölve, hogy csaknem 400 gigabájt terjedelmű bizalmas beteginformációt tett közzé a Synnovis informatikai rendszereiből megszerzett adatok közül saját darknethálózatában, illetve a Telegram üzenőportálon.

A közzétett adatok tartalmazzák a páciensek nevét, születési időpontját, NHS-kódját, valamint azt, hogy milyen jellegű laboratóriumi vérvizsgálaton vettek részt.

A BBC szerint egyelőre nincsenek jelek arra, hogy a hackercsoport a tesztek eredményeit is közzétette volna, az adathalmazban ugyanakkor szerepelnek a Synnovis és az egyes kórházak, illetve háziorvosi praxisok közötti pénzügyi megállapodások részletei.

A BBC szerint az a tény, hogy Qilin közzétette a megszerzett adatokat, arra utalhat, hogy a Synnovis valószínűleg nem fizetett a zsarolóvírusos támadást elkövető hackercsoportnak.

A pénteki beszámoló szerint a csoport azt közölte a BBC-vel, hogy "büntetésnek" szánta az akciót, amiért Nagy-Britannia "nem nyújt segítséget a háborúhoz". A BBC szerint az üzenetből nem derül ki, hogy a hackercsoport milyen háborúra utalt.

Az NHS angliai tagozata pénteki tájékoztatásában közölte: a brit kormány mellett működő Országos Kiberbiztonsági Központtal (National Cyber Security Centre, NCSC) együttműködésben vizsgálja a hackercsoport által közzétett adatok tartalmát, illetve azt, hogy valóban a Synnovis rendszereiből megszerzett személyes betegadatokról van-e szó.