• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Hirtelen szívhalál: csimpánzoknál is

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

A főemlősök hirtelen szívhalálának tanulmányozása segítheti az emberi betegség megértését is.

Ugyanazt a rejtett betegséget azonosították egy csimpánz testvérpárnál, amely fiatal sportolók hirtelen szívhalálát is okozza - idéz a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál egy, a Veterinary Pathology című szaklapban megjelent tanulmányt.

Egy ritka, gyakran örökletes betegség, a ritmuszavart okozó jobbkamrai szívizom-elváltozás (ARVC) hirtelen szívhalált okozhat egyébként teljesen egészséges embereknél, leginkább testi megerőltetés következtében. Általában semmiféle tünete nincs, és feltűnően több férfit sújt, mint nőt

A betegséget első alkalommal azonosították főemlősöknél egy angol állatkertben élő csimpánz testvérpár boncolása során. Az első majom 2008-ban esett össze. Előtte a rosszullét semmi jelét sem mutatta, más állatokkal sem verekedett. Megállt a szíve, az állatorvosok sikertelenül próbálták újraéleszteni. Még csak 16 éves volt. (Azt tartják, a csimpánzok átlagéletkora 40-45 év, noha bizonyos egyedeik fogságban 70 évnél többet is megélnek.)
Négy évvel korábban a szóban forgó csimpánz féltestvérét 17 évesen találták holtan, semmiféle tünet nem előzte meg az elpusztulását.

Mary Sheppard, a tanulmány egyik szerzője, a londoni Imperial College munkatársa, a hirtelen szívhalál kutatója mindkét csimpánz boncolásán részt vett. Azt tapasztalta, hogy a két állat szívének rendellenességei szinte megegyeztek az emberi AVRC jeleivel.

"Először bukkantuk főemlősnél a betegség jeleire. Ez a két eset arra utal, hogy mind az embert, mind a csimpánzt ugyanaz a betegség sújtja. A serdülő majomtestvérek egészségük teljében voltak, és egyiküknek fizikai erőfeszítés közben állt le a szíve" - közölte Lídia Tong, a Sydney Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.

A kutatók nem tudják pontosan, mi a betegség oka a csimpánzoknál. Embereknél az esetek felét genetikai tényezők számlájára írják, az egyéb okok azonban egyelőre bizonytalanok.
"Az embernél vírusfertőzés, a fizikai igénybevétel mértéke, étrendi tényezők vezethetnek a betegség kialakulásához. További kutatás felelhet arra, vajon ugyanaz a genetikai eltérés okozza-e a hirtelen szívleállást a csimpánznál" - tette hozzá Tong.

Az elmúlt két évtizedben a szív- és érrendszeri betegségek váltak a fogságban élő csimpánzok vezető halálokává - olvasható a tanulmányban. Újabb vizsgálatok segíthetnek abban, hogy a gondozók jobban megértsék és kezelni tudják a főemlősök szívproblémáit.

"Mivel a veszélyeztetett főemlősök az ember legközelebbi rokonai, hirtelen szívhaláluk pontosabb tanulmányozása segítheti az emberi betegség megértését is" - jegyezte meg a kutató.