• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Hirtelen szívhalál: csimpánzoknál is

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI

A főemlősök hirtelen szívhalálának tanulmányozása segítheti az emberi betegség megértését is.

Ugyanazt a rejtett betegséget azonosították egy csimpánz testvérpárnál, amely fiatal sportolók hirtelen szívhalálát is okozza - idéz a Live Science tudományos-ismeretterjesztő portál egy, a Veterinary Pathology című szaklapban megjelent tanulmányt.

Egy ritka, gyakran örökletes betegség, a ritmuszavart okozó jobbkamrai szívizom-elváltozás (ARVC) hirtelen szívhalált okozhat egyébként teljesen egészséges embereknél, leginkább testi megerőltetés következtében. Általában semmiféle tünete nincs, és feltűnően több férfit sújt, mint nőt

A betegséget első alkalommal azonosították főemlősöknél egy angol állatkertben élő csimpánz testvérpár boncolása során. Az első majom 2008-ban esett össze. Előtte a rosszullét semmi jelét sem mutatta, más állatokkal sem verekedett. Megállt a szíve, az állatorvosok sikertelenül próbálták újraéleszteni. Még csak 16 éves volt. (Azt tartják, a csimpánzok átlagéletkora 40-45 év, noha bizonyos egyedeik fogságban 70 évnél többet is megélnek.)
Négy évvel korábban a szóban forgó csimpánz féltestvérét 17 évesen találták holtan, semmiféle tünet nem előzte meg az elpusztulását.

Mary Sheppard, a tanulmány egyik szerzője, a londoni Imperial College munkatársa, a hirtelen szívhalál kutatója mindkét csimpánz boncolásán részt vett. Azt tapasztalta, hogy a két állat szívének rendellenességei szinte megegyeztek az emberi AVRC jeleivel.

"Először bukkantuk főemlősnél a betegség jeleire. Ez a két eset arra utal, hogy mind az embert, mind a csimpánzt ugyanaz a betegség sújtja. A serdülő majomtestvérek egészségük teljében voltak, és egyiküknek fizikai erőfeszítés közben állt le a szíve" - közölte Lídia Tong, a Sydney Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője.

A kutatók nem tudják pontosan, mi a betegség oka a csimpánzoknál. Embereknél az esetek felét genetikai tényezők számlájára írják, az egyéb okok azonban egyelőre bizonytalanok.
"Az embernél vírusfertőzés, a fizikai igénybevétel mértéke, étrendi tényezők vezethetnek a betegség kialakulásához. További kutatás felelhet arra, vajon ugyanaz a genetikai eltérés okozza-e a hirtelen szívleállást a csimpánznál" - tette hozzá Tong.

Az elmúlt két évtizedben a szív- és érrendszeri betegségek váltak a fogságban élő csimpánzok vezető halálokává - olvasható a tanulmányban. Újabb vizsgálatok segíthetnek abban, hogy a gondozók jobban megértsék és kezelni tudják a főemlősök szívproblémáit.

"Mivel a veszélyeztetett főemlősök az ember legközelebbi rokonai, hirtelen szívhaláluk pontosabb tanulmányozása segítheti az emberi betegség megértését is" - jegyezte meg a kutató.

Legolvasottabb cikkeink