• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kártérítést követelnek a Contergan-''gyerekek''

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

Fejenként egymillió eurós kártérítést követelnek az úgynevezett Contergan-emberek.

Öt ország több mint 1600 Contergan-áldozata érdekképviseleti szervezetet alapított Thalidomid Szövetség néven. A brit, kanadai, német, spanyol és svéd nemzeti egyesületek vasárnap létrehozott közös nyomásgyakorló szervezete - amelyet a Contergan hatóanyagáról neveztek el - áldozatonként átlagosan egymillió euró (254 millió forint) kártérítést és havi 2100 eurós nyugdíjat követel a Grünenthal vezetésétől.

A düsseldorfi cég 1957 végén dobta piacra a Contergant, amelyet pánikbetegség, migrén és hányinger ellen, valamint nyugtató- és altatószerként ajánlottak.

A vény nélkül kapható szer hamar igen népszerű lett a terhes asszonyok körében, mert nem volt többé hányingerük és nyugodtan tudtak aludni, 1958 második felében viszont hirtelen megugrott a súlyos fejlődési rendellenességgel - kezek és/vagy lábak nélkül vagy más testi torzulásokkal, belső szervi hibákkal, sokszor pedig pszichés, illetve érzékszervi deformációkkal - született gyerekek száma.

A gyanú rögtön a Conterganra terelődött, mivel ez volt a "közös nevező" a kismamák életében, de csak 1961-ben tiltották be, amikor klinikai vizsgálatok is igazolták a thalidomid mellékhatásait. Addigra már több ezer súlyos beteg baba született, a gyógyszer pedig óriási profitot hozott a sokak szerint jó politikai kapcsolatokkal rendelkező vállalatnak.

Évekig tartó huzavona kezdődött az áldozatok és a Grünenthal között. A gyár soha nem ismerte el a felelősségét, de végül 1971-ben mai áron számolva 56 millió eurót fizetett, amit az akkori NSZK kormánya megtoldott 51 millióval.

"Amikor a megállapodást kötötték, mindenki azt gondolta, hogy a Contergan-áldozatok várható élettartama minimális" - mondta Udo Herterich, a Thalidomid Szövetség egy vezetője. Ennek ellenére csak Németországban nagyjából 2700 áldozat él még, a kártérítési alapból viszont 1997-ben elfogyott a pénz, és a legfeljebb havi 545 eurós rokkantsági nyugdíjat azóta egyedül fizeti a német kormány.
Ezen a helyzeten akar változtatni a szövetség, kártérítést és nyugdíj-kiegészítést követel a cégtől. Az áldozatok és a Grünenthal vezetése között 2007 decemberében meg is indultak erről a tárgyalások. "De az egész Contergan-história feldolgozása is hátra van még" - mondta Herterich.