Vasárnap még javában folytak a vizsgálatok annak a kólifertőzésnek az ügyében, amely az Egyesült Államok 19 államában jelentkezett a hétvégén, s amelynek következtében egy ember meghalt, és több mint száz megbetegedett.
![]() |
A gyanúsított spenót a több márkát is magáénak mondó Natural Selection Foods holding terméke.
Az Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság (FDA) képviselői javasolták ugyan, hogy senki ne fogyasszon spenótot, de vasárnap még nem tudták, mikor és hogyan fertőződött meg a leveles zöldség - már amennyiben valóban az okozta a fertőzést. Azt is hangsúlyozták, hogy a termékben nem sikerült még azonosítani a baktériumot, hanem mindössze a fertőzöttek kikérdezéséből indulnak ki egyelőre.
A megbetegedések hírére a Natural Selections Foods azonnal és önként visszavonta a polcokról az augusztus 17. és október 1. között fogyasztható spenótját. Mivel azonban a vizsgálat még nem zárult le, a 3000 kaliforniai termesztő mind a szüretelést, mint a feldolgozást leállította.
A termesztők és a vizsgálatokat végző szakemberek szerint rendkívül nehéz megtalálni a fertőzés forrását, mivel számtalan ponton kerülhetett a spenótra az úgynevezett E-coli. Lehetséges, hogy a locsolóvíz a hibás - vélekedett dr. Acheson, az FDA igazgatója, ám jelenleg semmi nem támasztja alá, igaz, nem is cáfolja ezt a feltevést.
Az E-coli természetes körülmények között a szarvasmarha - és többek között az ember - emésztőtraktusában található, de egyes törzsei vizes, véres, vagy gyulladásos hasmenést okoznak, károsítják a vörös vérsejteket, és súlyos esetben, főleg időseknél és gyerekeknél akár halálos végű veseelégtelenséget okozhatnak. Ha például tehéntrágya kerül a vezetékrendszerbe, bármi megfertőződhet, amire rájut a locsolóvíz.