• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megtalálták a bűnös gént?

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

A szklerózis multiplex (SM) kialakulásában szerepet játszó géneket azonosított egy nemzetközi tudóscsoport. Ezt egy amerikai orvosi szaklapban közölték a kutatók.

Két évtizednyi kutatás után bukkantak azokra a génekre, amelyekről a tudósok úgy vélik, szerepük lehet autoimmun betegségek kialakulásában.
Autoimmunitásnak nevezzük azt a jelenséget, amikor az immunrendszer a szervezet saját alkotóelemeit "idegen testnek" érzékeli és elpusztítására törekszik. Az elpusztítandó alkotóelemek (antigének) általában fehérjék. Az immunreakció során gyulladás alakul ki az érintett szövetben és idővel a fehérjét szintetizáló sejtek, illetve a sejtek által alkotott szövet is károsodhat, végső esetben el is pusztulhat. Az autoimmun betegség gyűjtőfogalom, melybe különböző betegségek tartoznak, de a fenti reakció mindegyikre jellemző.

A kutatók 12 ezer ember teljes genetikai állományában keresték az SM kockázati tényezőit. A központi idegrendszer súlyos betegsége világszerte mintegy 2 és fél millió, az Egyesült Államokban pedig 350 ezer embert érintő kór. Tünetei az izmok elerőtlenedésétől a részleges vagy teljes bénulásig terjedhetnek.
A genom-vizsgálat egyik résztvevője, David Hafler (Harvard Medical School) szerint mostani felfedezésüknek az új terápiák kidolgozásában lehet nagy szerepe.

Az egyik gyanúba kevert génnek (az interleukin-7 receptor egyik variánsának) szerepét a Nature Genetics-ben megjelent két tanulmány is megerősítette. Az IL-7 receptor segít ellenőrizni a szervezet immunrendszerének működését szabályozó, azt elnyomó T-sejtek aktivitását. A megfigyelések szerint az IL-7 receptor variánsai jellemzően gyakrabban fordultak elő az SM áldozatainál, mint az egészséges embereknél. Ugyanezt erősítette meg a skandináv népesség körében végzett svéd vizsgálat is
A másik gént (az IL-2 receptort) a tudósok más autoimmun betegséggel, így az 1-es típusú diabétesszel és a pajzsmirigy megnagyobbodással is összefüggésbe hozták. A tudósok szerint a szklerózis multiplex kialakulásában az örökletes tényezők mellett a környezeti hatások is nagy szerepet kapnak.

Legolvasottabb cikkeink