• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Minden huszadik orvos jelentett a titkosszolgálatnak

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

Az egykori NDK területén dolgozó orvosoknak mintegy öt százaléka írt időnként jelentést kollégáiról és betegeiről a titkosrendőrségnek.

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmánynak, amelyet a Drezdában működő és a totalitárius állam vizsgálatával foglalkozó Hannah Arendt Intézet végzett, ez volt az eredménye.

A tudományos intézetet a Német Orvosszövetség és egy tudományos folyóirat, a Deutsches Ärzteblatt bízta meg ennek a - német társadalomban még ma is kényes - kérdésnek a vizsgálatával. Az adatok azt igazolták, hogy keletnémet orvostársadalomban a Stasi számára rendszeresen jelentő személyek aránya lényegesen magasabb volt, mint az NDK polgárainak egyéb rétegeiben.

Francesca Weil, a tanulmány vezetője egy Berlinben tartott sajtókonferencián azt mondta: "A Staatssicherheits számára az orvosok kiemelt célcsoportot jelentettek, mert úgy gondolták, hogy ezek általában a reakciós osztályhoz tartoznak, és számukra kifejezetten érdekes lehetőség volna, ha Nyugat-Németországba szökhetnek".

A kutatóintézetnek sikerült olyan orvosokat azonosítani, akiknek 493 jelentéscsomagját megtalálták a Stasi archivumában. Ezek közül 21 beleegyezett abba is, hogy részletes beszélgetés formájában ismertesse beszervezésének és a jelentések leadásának körülményeit.

Ezek a doktorok nem hivatalos ügynökökként dolgoztak, de minden negyedik rendszeresen továbbított információkat kollégáikról, sőt betegeik egészségi állapotáról és magánéletéről is. A Stasi főleg a pszichiátereket és a sportorvosokat szervezte be és ezeknek egyharmada vezető állásban volt valamelyik gyógyintézetben.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentettek a titkosrendőrségnek, egyes doktorok azt mondták: úgy vélték, hogy ettől függ az előmenetelük, vagy féltek attól, hogy ha nem vesznek részt ebben a tevékenységben, az a poziójukat nehezíti. Voltak olyanok, akik hittek abban, hogy helyesen cselekszenek és olyanok is, akik a jelentgetéssel járó anyagi előny miatt tették.

Legolvasottabb cikkeink