• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Minden huszadik orvos jelentett a titkosszolgálatnak

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

Az egykori NDK területén dolgozó orvosoknak mintegy öt százaléka írt időnként jelentést kollégáiról és betegeiről a titkosrendőrségnek.

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmánynak, amelyet a Drezdában működő és a totalitárius állam vizsgálatával foglalkozó Hannah Arendt Intézet végzett, ez volt az eredménye.

A tudományos intézetet a Német Orvosszövetség és egy tudományos folyóirat, a Deutsches Ärzteblatt bízta meg ennek a - német társadalomban még ma is kényes - kérdésnek a vizsgálatával. Az adatok azt igazolták, hogy keletnémet orvostársadalomban a Stasi számára rendszeresen jelentő személyek aránya lényegesen magasabb volt, mint az NDK polgárainak egyéb rétegeiben.

Francesca Weil, a tanulmány vezetője egy Berlinben tartott sajtókonferencián azt mondta: "A Staatssicherheits számára az orvosok kiemelt célcsoportot jelentettek, mert úgy gondolták, hogy ezek általában a reakciós osztályhoz tartoznak, és számukra kifejezetten érdekes lehetőség volna, ha Nyugat-Németországba szökhetnek".

A kutatóintézetnek sikerült olyan orvosokat azonosítani, akiknek 493 jelentéscsomagját megtalálták a Stasi archivumában. Ezek közül 21 beleegyezett abba is, hogy részletes beszélgetés formájában ismertesse beszervezésének és a jelentések leadásának körülményeit.

Ezek a doktorok nem hivatalos ügynökökként dolgoztak, de minden negyedik rendszeresen továbbított információkat kollégáikról, sőt betegeik egészségi állapotáról és magánéletéről is. A Stasi főleg a pszichiátereket és a sportorvosokat szervezte be és ezeknek egyharmada vezető állásban volt valamelyik gyógyintézetben.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentettek a titkosrendőrségnek, egyes doktorok azt mondták: úgy vélték, hogy ettől függ az előmenetelük, vagy féltek attól, hogy ha nem vesznek részt ebben a tevékenységben, az a poziójukat nehezíti. Voltak olyanok, akik hittek abban, hogy helyesen cselekszenek és olyanok is, akik a jelentgetéssel járó anyagi előny miatt tették.

Legolvasottabb cikkeink