• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Minden huszadik orvos jelentett a titkosszolgálatnak

Hírek a nagyvilágból Forrás: MTI - Panoráma

Az egykori NDK területén dolgozó orvosoknak mintegy öt százaléka írt időnként jelentést kollégáiról és betegeiről a titkosrendőrségnek.

Egy most nyilvánosságra hozott tanulmánynak, amelyet a Drezdában működő és a totalitárius állam vizsgálatával foglalkozó Hannah Arendt Intézet végzett, ez volt az eredménye.

A tudományos intézetet a Német Orvosszövetség és egy tudományos folyóirat, a Deutsches Ärzteblatt bízta meg ennek a - német társadalomban még ma is kényes - kérdésnek a vizsgálatával. Az adatok azt igazolták, hogy keletnémet orvostársadalomban a Stasi számára rendszeresen jelentő személyek aránya lényegesen magasabb volt, mint az NDK polgárainak egyéb rétegeiben.

Francesca Weil, a tanulmány vezetője egy Berlinben tartott sajtókonferencián azt mondta: "A Staatssicherheits számára az orvosok kiemelt célcsoportot jelentettek, mert úgy gondolták, hogy ezek általában a reakciós osztályhoz tartoznak, és számukra kifejezetten érdekes lehetőség volna, ha Nyugat-Németországba szökhetnek".

A kutatóintézetnek sikerült olyan orvosokat azonosítani, akiknek 493 jelentéscsomagját megtalálták a Stasi archivumában. Ezek közül 21 beleegyezett abba is, hogy részletes beszélgetés formájában ismertesse beszervezésének és a jelentések leadásának körülményeit.

Ezek a doktorok nem hivatalos ügynökökként dolgoztak, de minden negyedik rendszeresen továbbított információkat kollégáikról, sőt betegeik egészségi állapotáról és magánéletéről is. A Stasi főleg a pszichiátereket és a sportorvosokat szervezte be és ezeknek egyharmada vezető állásban volt valamelyik gyógyintézetben.

Arra a kérdésre, hogy miért jelentettek a titkosrendőrségnek, egyes doktorok azt mondták: úgy vélték, hogy ettől függ az előmenetelük, vagy féltek attól, hogy ha nem vesznek részt ebben a tevékenységben, az a poziójukat nehezíti. Voltak olyanok, akik hittek abban, hogy helyesen cselekszenek és olyanok is, akik a jelentgetéssel járó anyagi előny miatt tették.