Egy ételmérgezést okozó baktérium toxinja összefügghet a szklerózis multiplex (SM) kialakulásával.
Egerekkel végzet laboratóriumi kísérleteket a Weill Cornell Orvosi Egyetem kutatócsoportja, és felfedezték, hogy a Clostridium perfringens baktérium egy ritka törzse az SM-hez hasonló károsodást okoz az állatok agyában - tudósított a BBC az Amerikai Mikrobiológiai Társaság kongresszusán ismertetett kutatásról.
A kutatócsoport egy korábbi tanulmányában egy SM-ben szenvedő fiatal nő szervezetében azonosította a baktérium toxint termelő törzsét.
Nem tudni, mi okozza az idegrendszeri betegséget, ám valószínű, hogy mind genetikai, mind környezeti tényezők szerepet játszanak a kialakulásában. Magyarországon mintegy 8-10 ezren, a világon több mint 2 millió ember szenved a kórban.
A talajban és a nem kellően feldolgozott élelmiszerben előforduló C. perfringensnek több törzse van. Ha embert fertőz, az általában az ételmérgezés tüneteivel - gyomorgörccsel és hasmenéssel - jelentkezik, és egy-két nap alatt elmúlik. Igen ritkán úgynevezett gázgangrénát, a végtagok üszkösödését okozhatja.
A baktériumnak az a törzse, melyet az amerikai kutatók emberi szervezetben először azonosítottak, olyan toxint termel, amely a véráramon keresztül az agyba kerülhet.
A rágcsálókkal végzett kísérletek során a kutatók azt tapasztalták, hogy a toxin bejutott az állatok agyába, és ott elpusztította a mielintermelő sejteket. A mielin, vagyis az idegsejteket szigetelő velőshüvely sorvadása a szklerózis multiplexes betegeknél is megfigyelt károsodás.
Jennifer Linden, a kutatás vezetője szerint a felfedezés azért jelentős, mert ha bebizonyosodik, hogy a szóban forgó méreganyag (epsilon toxin) váltja ki az MS-t, akkor egy ellene kifejlesztett vakcina talán megállíthatja vagy meg is előzheti a kór kialakulását.