A vírusokhoz adott laktoferrin jelentősen csökkentette a fertőzőképességet.
Karl B. McCann (Melbourne-i egyetem) és munkatársai calici vírussal (felin calicivirus), illetve polio vírussal fertőzött sejtekhez szarvasmarha előtejből származó laktoferrint adagoltak, és ez jelentősen csökkentette a vírusok fertőzőképességét.
A vírusokkal végzett laboratóriumi (in vitro) kísérleteket nehezíti, hogy sejttenyészeteket kell megfertőzni velük, és csak bizonyos sejt-vírus kombinációk tarthatók életben.
A kutatók azt tapasztalták, hogy a fertőzés előtt, vagy közben sejttenyészetekhez adagolt szarvasmarha eredetű laktoferrin lényegesen lelassította a calici, illetve polio vírusok terjedését. Ki tudták mutatni, hogy a vírusok jelenlétében laktoferrin jelent meg a sejtek felületén, s feltehetően elzárta az utat a vírusok elől - amint arról a kutatók az alkalmazott mikrobiológiával foglalkozó Journal of Applied Microbiology című folyóiratban beszámoltak.
Egy másik ausztrál biológus csoport - az előző kutatásban is részt vevő - és szintén a Melbourne-i egyetemen dolgozó - H. Roginski vezetésével az International Diary Journal című, tejtermékek kutatásával foglalkozó tudományos folyóiratban összefoglalta a különböző eredetű tejfehérjék és peptidek mikrobiológiai hatásával kapcsolatban eddig megjelent száznál is több publikáció eredményét, és azt a következtetést vonta le, hogy különféle vírusok ellen a szarvasmarha eredetű laktoferrin sokkal hatásosabb, mint az emberi eredetű.