• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Humantrade Magazin 2010 április

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának áprilisi cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

 

 

Tartalom

Gyógyszertár működtetés 2010
Gyógyszerpiac – múlt és jövő
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége szakmai konferenciát rendezett „Gyógyszertár-működtetés 2010" címmel. A fórumon felszólaló szakemberek között volt Dr. Küttel Sándor, a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetségének alelnöke is – vele beszélgettünk „Gyógyszerpiaci változások nagykereskedői szemmel" című előadása után.


Egészségpolitika és gyógyszerpiac
A pártok egészségügyi programjairól
Mit várhatunk a pártoktól, pontosabban mit kínálnak nekünk a következő négy évre? Erre voltunk kíváncsiak a választási hónapban. A jelenlegi parlamenti pártok egészségpolitikusait kérdeztük
és programjaikat összegeztük…


Akár granulopoetinnek is hívhatnák…
Több veleszületett immunhiányos kórkép kezelésében kulcsfontosságú, és számos daganatos betegség eredményes gyógyításában jelent nélkülözhetetlen segítséget a fehérvérsejtek keletkezését és működését segítő fehérje, az ún. granulocita-kolónia stimuláló faktor (G-CSF) nevű növekedési faktor alkalmazása. A közel két évtizede használt biológiai gyógyszerrel kapcsolatban sok tapasztalat gyűlt össze. Ezekről beszélgetünk Fekete Sándorral, a Szent László Kórház hematológus főorvosával, aki szerint ezt a szert az eritropoetin mintájára akár granulopoetinnek is hívhatnák, hiszen a vörösvérsejtek keletkezését serkentő eritropoetinhez hasonlóan ez a neutrofil granulociták képződését stimulálja a csontvelőben.

A szívbarát fitoszterol
Az elhízás és az annak következtében kialakuló magas koleszterinszint a szív- és érrendszeri megbetegedések elsődleges rizikófaktorai között szerepelnek; fontos tehát, hogy rendszeresen ellenőriztessük, illetve életmódváltással, diétával igyekezzünk alacsonyan tartani szervezetünk koleszterinszintjét. Egyes élelmiszerekkel, illetve bizonyos étrend-kiegészítőkkel arra is van mód, hogy csökkentsük a már magas értéket. Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikust kérdeztük.

„Maga, ugye, Weiss Manfréd rokona?"
Húsz évvel ezelőtt létesült a rendszerváltás utáni első, jogelőd nélküli magánpatika Csepelen, a Vasmű területén. Ez ma már nem működik, de alapítója, a hajdúböszörményi úttörő, Pap Endre még most is ott fogad minket a kisvárosnyi gyártelepen, ahol számtalan cég társaságában működik a Pap Gyógyszer-nagykereskedés. Vele beszélgettünk.


Sör, sajt és sebvíz az orvali apátságban
Nem került volna be a gyógyszerészek híres lapjába mindez, ha csak egy jó trappista sört és messze földön híres sajtot találok az orvali bencés apátságban. Nehéz lenne megtalálni a kapcsolatot a jó sör és a gyógyszerek között.

Legolvasottabb cikkeink