• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Humantrade Magazin 2010 június

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának júniusi cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

 

 

Tartalom

Az egészségipar többet hoz, mint amennyit az egészségügy visz!
Beszélgetés dr. Rácz Jenővel, az Egészségügyért Baráti Társaság alelnökével, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatójával, a Magyar Kórházszövetség elnökével.

Ha támad a fejfájás…
Június 2-án rendezték a VII. Országos Patikanapot. Országszerte fontos információkkal, ingyenes szolgáltatásokkkal és főleg a segítségnyújtás, a felvilágosítás szándékával várták a gyógyszerészek a beteg és egészséges érdeklődő pácienseket. Budapesten a Szervita téri Belváros patikában tartották az ünnepélyes megnyitót. A Patikanap központi témája a fájdalomcsillapítás volt, különös tekintettel a fejfájásra. Interjú dr. Kundra Olga neurológus- pszichiáterrel, aki több mint két évtizeden át vezette az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet fejfájás-szakrendelését.


Mama, úgy fáj a fejem...
– panaszkodik a gyerek, és a szülő sokszor nem tudja, mit tegyen, mert gyermeke ettől eltekintve egészségesnek tűnik. Ha orvoshoz viszi, jó eséllyel hónapokon át járnak majd vizsgálatról vizsgálatra, a leletek negatívak, miközben a gyerek egyre betegebbnek érzi magát. Ha viszont nem fordulnak szakemberhez, esetleg későn vesznek észre egy kezelendő betegséget. Dr. Kálmánchey Rozália, a Semmelweis Egyetem II. Gyermekgyógyászati Klinikájának ideggyógyász professzora segít eligazodni a gyermekkori fejfájás rejtelmeiben.

Gyógyító muzsika
Valószínűleg nincs ősibb terápia fájdalomra, fáradtságra, bánatra, és még sok más bajra, mint a zene. Már Platón is felismerte a zene gyógyító hatását, azt írta: a művészet nem csak a szubjektív örömöt vagy a gyönyört szolgálja, hanem enyhíti a lélek izgalmait és háborgásait, és segít azoknak is, akik testi tökéletlenségben szenvednek. Zenével gyógyítottak az ősi keleti kultúrákban is, „zeneterápiát" alkalmaztak a sámánok, sőt a Biblia is beszámol róla, hogy Dávid király a mániás depressziót hárfajátékának hangjaival kezelte. A zene ma is segít a gyógyulásban: használják egyebek mellett epilepszia, Alzheimer-kór, szív- és érrendszeri betegségek, sőt a fájdalomcsillapítás kiegészítő kezeléseképpen is.


Amitől a has feszül
Bár a puffadás gyakori és banális probléma, az orvosoknak sokszor nehéz dolguk van, amikor erről panaszkodó betegeiken szeretnének segíteni, a tünet hátterében ugyanis számos különböző ok, esetenként akár súlyos betegség is állhat. Zágoni Tamás belgyógyász- gasztroenterológus szerint a páciens alapos kikérdezése és fizikális vizsgálata egyaránt meg kell, hogy előzze az orvos további vizsgálatok elrendelésére vonatkozó döntését. Nélkülözhetetlenek a tapasztalatok is, ugyanis nincs mindenkinek szüksége vastagbéltükrözésre…


A Planta teától a generikus programig
Szépen felújított patika Nagykáta központjában, a XX. század elején épült, jellegzetes hullámvonalú homlokzatos üzletsor végén. Odabent a patinás rend és a modern üzleti kommunikáció együttese; a csendes szavú vezető hófehér köpenyében a részletekre is ügyelő szakember képét mutatja. Beszélgetés Dr. Sikos Ádámmal, a nagykátai Korányi Patika vezetőjével.


Minden ember hős a maga életében
Klasszikus kisember. Mézga Géza hangját nem is bízhatták volna annak idején másra. Nem tekinti természetesnek a sikert, tudja, hogy mindig, mindenért dolgozni kell. Majdnem elsodorta a történelem vihara, a semmiből építette újjá életét. Pályafutását idén Kossuth díjjal jutalmazták, ám Harkányi Endre azt vallja: ettől függetlenül is mindent a színészetnek köszönhet.

Legolvasottabb cikkeink