• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Humantrade Magazin 2010 november

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának novemberi cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá.

 

 

Kedves Barátaim! Tisztelt Partnereim!
Minden szép és érdekes történet előbb-utóbb befejeződik! Most az én sorsom érkezett fordulóponthoz, s erről szeretném értesíteni barátaimat, jó ismerőseimet, szakmai partnereimet. Rózsa András vezérigazgató levele az olvasókhoz.

A harmónia receptje
Dr. Szabó László, a Teva Magyarország Zrt. új vezérigazgatója köszöntötte a Vígszínházban október 20-án a kedves közönséget. Különleges előadást nyitott meg: a cég ünnepi koncerttel köszöntötte partnereit. Orvosokat, gyógyszerészeket, szakértőket hívtak meg, azokat, akikkel kölcsönösen segítik egymást a munkában, akikre számíthatnak, akikkel közösek a céljaik. Képes beszámoló.

A veszélyt sokáig alábecsülték…
A metabolikus szindróma régóta létezik, már XVIII. századi forrásokban is megtalálhatók köszvényes, elhízott, magas vérnyomásban és cukorbetegségben szenvedő emberek esetleírásai, a tünetegyüttest önálló kórképként azonban csak 1988-ban definiálta Gerald Reaven, a Stanford Egyetem professzora. Reaven azt is megállapította, hogy a metabolikus szindróma rendkívüli mértékben fokozza a szív- és érrendszeri betegségek megjelenésének kockázatát. A problémáról Halmos Tamás belgyógyász professzorral beszélgettünk.


A gyógyszertár, mint egészségcentrum
Ez volt a címadó jelmondata a XX. Gyógyszerészek Országos Kongresszusának, amelyet a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége október elején, Siófokon rendezett meg. A jubileumi esemény kapcsán a szövetségről és a kongresszus immár húszesztendőnyi történetéről, illetve aktuális célkitűzéseiről beszélgettünk a társaság elnökével, Dr. Mikola Bálinttal.

Gyomorszorító problémák
Talán nincs is olyan ember, akit élete során ne gyötört volna már ilyen vagy olyan típusú hasfájás, ráadásul sokszor úgy, hogy a csikarásnak látszólag semmi különösebb oka nincs. Egy felmérés szerint az, hogy teszünk- e ez ellen valamit, erősen kultúrafüggő. Az viszont, hogy savlekötőt, görcsoldót vagy orvost ajánljunk-e a betegnek, leginkább a fájdalom fajtájától és kísérő tüneteitől függ – erről beszélt Dr. Király Ágnes a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének őszi konferenciáján.

A H1N1 biztosan visszatér
Bár az elmúlt hetekben sokszor hangzottak el olyan állítások, amelyek szerint a tavalyi influenza- világjárvány csak blöff volt, és az Egészségügyi Világszervezet csupán a gyógyszer- és vakcinagyárak profitéhségének szolgálatába állva hirdette meg a pandémiát, a szakemberek szerint semmi kétség nem férhet ahhoz, hogy 2009 tavaszán új influenza, a H1N1-variáns által okozott világjárvány tört ki. A H1N1 Mexikóból indult pusztító útjára, és három hét leforgása alatt tizenöt országba jutott el. Berencsi György virológussal e járvány tapasztalatairól beszélgettünk, illetve arról, hogy mi várható a következő „szezonban".


A bezzeg-csapat
Debrecenbe kéne menni… Valahogy így vannak ezzel mostanság a magyar futballisták, mióta presztízskérdéssé vált a DVSC-TEVA játékosának lenni. A csapat az utóbbi hat évben ötször lett bajnok, és bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ami azelőtt egyedül a Ferencvárosnak sikerült — tizenöt évvel ezelőtt. Debrecenbe kéne jönni — sóhajt fel Bernáth Csaba csapatkapitány, aki alig várja, hogy a Lokinak nagy nemzetközi meccsek rendezésére alkalmas stadionja legyen, hiszen a városban mindenki biztos benne, hogy a tavalyi BL és az idei Európa Liga-szereplés nem marad folytatás nélkül.

Vevők és betegek
A dunakeszi Tesco tavaly épült bevásárlóközpontjában, közvetlenül a pénztársor végénél nyílt meg a patika ez év februárjában. Nagyméretű üvegportál, tele plakátokkal és akciókat hirdető feliratokkal, az ajtó szélesre nyitva, bent modern, fiókos-üvegpolcos berendezés kedves gyereksarokkal. A felelős vezető nyitott, mosolygós, ugyanakkor érezhetően határozott fiatalasszony. Beszélgetés Dr. Salamon Beátával, a dunakeszi Szent Damján Patika vezetőjével.

Legolvasottabb cikkeink