• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Humantrade Magazin 2010 szeptember

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának szeptemberi cikkeiből.

Kedves Olvasónk! Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. Itt töltheti le a szükséges programot hozzá

 

 

 

Egy hajóban
A Hungaropharma Zrt. élén tizenkét évig álló Szabó Ferencet ez év augusztus elsején Dr. Feller Antal, a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő vállalat eddigi kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese váltotta. Ebből az alkalomból kérdezzük az új „vezért" pályájáról, illetve terveiről.

Büntetőperek patikusok ellen?!
A hazai gyógyszer-nagykereskedők lejárt kinnlevősége összesen már mintegy 13 milliárd (!) forintra rúg. Ezzel összefüggésben Magyarországon jelenleg legalább ötven felszámolási eljárás van folyamatban, amelyet gyógyszer-nagykereskedők indítottak patikák ellen annak érdekében, hogy hozzájussanak máig ki nem fizetett szállításaik ellenértékéhez, vagy annak legalább egy részéhez. Büntetőjogi eljárás azonban ilyen ügyben mindeddig csak egyetlen egy esetben zajlott, ez viszont szabadságvesztést kirovó ítélettel zárult! A feljelentést egy helyi nagykereskedő tette, de az ügyben a „nagyok" közül többen is érintettek voltak. Ennek a pernek a tanulságait kívánják most a szakma elé tárni az egyik gyógyszer-nagykereskedelmi cég képviselői.

A nagymama és a marketingbeszélgetés Dr. Bíró Zsuzsannával, a kispesti Csengő-Korona Patika vezetőjével
Pest-Buda egyesítésének 100. évfordulóján, 1973-ban épült betonkocka Kispest szélén, a Csengő utcában, az M5-ös út hatalmas zajvédő falának tövében: ez az épület ad otthont a háziorvosi rendelőknek és a Csengő- Korona Patikának. A felújított officinában, stílusos patikabútorok között kizárólag hölgyek serénykednek; a vezető asszony kedvesen, ám szemmel láthatóan zaklatott állapotban fogad bennünket.

Ha a fogak beszélni tudnának
Nyáron hajlamosak vagyunk elkényeztetni a gyerekeket — ezzel még a fogorvos is egyetért. Persze van arra mód, hogy az extra csokiknak, fagyiknak, cukros üdítőknek ne a tejfogak lássák kárát. Sőt, az ügyes szülő azt is könnyen elérheti, hogy a gyerek akkor is figyeljen a helyes szájápolásra, mikor kiszabadul az otthoni szigor alól. Iskolakezdéskor, amikor újra együtt a család, érdemes jobban odafigyelni gyermekeink fogápolási szokásaira, amit tőlünk, a szüleiktől tanulnak. Jó tanácsok a megelőzésről Dr. Dima Magdolna fogorvostól.

A láz nem antibiotikum-hiányos állapot
Ma Magyarországon a lázas gyermekek túlnyomó többsége akkor is részesül antibiotikum-terápiában, ha virális betegsége van. Például az 5-15 éves korosztályban a torokgyulladásoknak csak mintegy 10-15 százaléka bakteriális eredetű, mégis a torokgyulladásos gyerekek 80-90 százaléka kap antibiotikumot. Dr. Fekete Ferenccel, a Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Kórház Madarász utcai Gyermekkórházának osztályvezető főorvosával a gyermekkori antibiotikum-kezelések alapelveiről, illetve a felesleges kezelések káros következményeiről beszélgettünk.

Májbetegek diétája
Májunk az egyik legnagyobb és legösszetettebb szervünk: több mint 1000 biokémiai folyamatban vesz részt. Döntő szerepe van a fehérjeképzésben, a szénhidrát- és zsíranyagcserében. A béta-karotinból (az A-vitamin elővitaminjából) A-vitamint képez, raktározza a D, K, B12 vitaminokat. Termeli az emésztéshez szükséges epét. Részt vesz a vérképzésben, a vér festékanyagának (hemoglobin) létrehozásában, illetve a véralvadást elősegítő faktorok képzésében is…

Legolvasottabb cikkeink