• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Humantrade Magazin 2011. július

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le

Férfias problémák
A közeljövőben megjelenik a Viagra hatóanyagára, a Sildenafilre épülő generikus készítmény. Ennek a merevedési zavarok kezelésében várható hatásáról kérdezzük Dr. Riesz Péter PhD. urológust, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának szakorvosát.

Meddig akarsz élni? - Az egészséges öregedésről
Az öröklött genetikai információk csupán hajlamokat hordoznak, nem ránk mért sorsot. Lehetőségeinkről, saját sorsunk alakításának felelősségéről írta Marton István professzor az öregedés természetes folyamatával most szembesülő nemzedékeknek szánt, Meddig akarsz élni? című könyvét. A népszerű mű néhány irányadó gondolatát gyűjtöttük egybe.

Diabeteszes nefropátia
A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők kb. 20 százalékánál, az 1-es típussal küzdők kb. 40 százalékánál szövődményként károsodik a vese, és úgynevezett diabeteszes nefropátia alakul ki. Mivel Magyarországon a becslések szerint nem inzulinfüggő cukorbetegségben kb. 1 millió ember szenved (a diagnosztizált esetek száma félmillió körül van), hosszú távon emberek százezreit fenyegetheti a veseelégtelenség. A diabéteszes nefropátia kezeléséről, a folyamatok lassításának lehetőségeiről dr. Vörös Péter diabetológussal, nefrológussal, a Fővárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház 2. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Kreativitás és találékonyság – a múlt gyógyszerészei
Májusban, Szegeden, a Rozsnyay Mátyás Emlékversenyhez kapcsolódóan Gyógynövény Konferenciát tartottak, amelynek egyik előadását a Szegedi Egyetem professzora, Erős István tartotta „Gyógynövényekből előállított régi gyógyszerkészítmények – Tallózás a gyógyszerészet múltjában" címmel. A gyógyszer-technológia szakértője azért ezt választotta előadása témájául, mert lenyűgözi, hogy 100-200 évvel ezelőtt micsoda kreativitással dolgoztak a gyógyszerészek annak érdekében, hogy pácienseiket minél jobb szerekkel tudják ellátni. Erős Istvánnal ezen kívül arról is beszélgettünk, hogy mi várható a „gyógyhatású készítmény" kategória megszűnésétől.

Steinmetz kapitány
Ha nem is második világháborús parlamenter, de sok nagy csatát megélt, és ahol vízbe küldték, ott többnyire magyar győzelem született. A második évezred magyar pólós hegemóniájának egyik megalapozója, dr. Steinmetz Barnabás sportcsaládba született. Édesapja Steinmetz János, Európa-bajnok vízilabda kapus volt, édesanyja, Varga Mária kosárlabdázó. A Teva-Vasas-Uniqa csapatkapitánya két olimpiai bajnoki címmel büszkélkedhet, amelyek közül a másodikban öccse, Ádám is osztozott.

A puffadás nem felfújt probléma
Fáj, feszül, görcsöl, mintha lenyeltünk volna egy kemény gumilabdát. Pedig semmi ilyesmit nem ettünk: csupa finom idényzöldség volt az étlapon, borsó, káposzta, esetleg egy kis karfiol. Bár szinte minden embernél más és más okozza a kellemetlen tüneteket, az azokat enyhítő praktikák mindenkire érvényesek. Nyári jó tanácsok a lapos hasért.

„Mit jelent ma a gyógyszertári minőség?"
Előző számunkban már beszámoltunk az idei Rozsnyai Mátyás Emlékversenyről, s az első helyezést elért előadásról. Ezúttal egy további díjazott munkát mutatunk be, amelynek nemcsak fent jelzett címe, de eredménye is figyelemre méltó. Ifjú szerzője Dr. Kun Judit, a pomázi Kőhegy Gyógyszertár munkatársa.

Legolvasottabb cikkeink