• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Humantrade Magazin 2011. május

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le

Álláspontom a kamarai tagságról
Április elejétől kezdhették meg azok a gyógyszerészek, akik eddig nem voltak a Magyar Gyógyszerészi Kamara tagjai, a kamarai tagfelvételi eljárási rend szerint a kérelmük előkészítését, majd benyújtását a Kamara Hivatalaiba. Dr. Hetényi László alapító tag álláspontja a kamarai tagságról.

Hogyan tovább kórházi gyógyszerészet?
A gyógyszer-támogatási rendszer átalakítása, a gyógyszerkasszából való jelentős elvonás az egészségügy kórházi-intézeti szféráját is új helyzet elé állítja. Miközben a terület finanszírozásának nehézségei régóta fennállnak, ezen belül a kórházi gyógyszerellátás különösen nehéz feladat elé nézhet. Dr. Budaházy Emil, a Péterfy Sándor Utcai Kórház–Rendelőintézet és Baleseti Központ korábbi főigazgatója, jelenleg orvos-igazgató helyettese, és Dr. Higyisán Ilona, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főgyógyszerésze a témáról.

Analitika a baj ellen
Egy kiló gyógyszer bevizsgálása közben az analitikus mintegy tízkilónyi dokumentációt termel. Bár a szigorú adminisztráció valószínűleg keveseket csábít erre a szakmára, az mégis fontos része a gyógyító munkának: olyan hibák küszöbölhetők itt ki, amelyek miatt a gyógyszer esetleg nem javítaná, hanem rontaná a beteg állapotát. A gyógyszer-analitika titkaiba a TEVA minőségbiztosítási igazgatója, Vitányiné Dr. Morvai Magdolna avat be minket.

A fenn és lenn gyötrelmei
Szinte soha nem alszik, beszél, pörög, szervez, nyüzsög, pillanatonként más tevékenységbe fog bele, néhány percen belül egyszerre próbál könyvet írni, képeket festeni, politizálni, és mellesleg megváltani a világot. Máskor meg lehangolt, örömtelen, étvágytalan, képtelen dolgozni, és meg akar halni. Összefoglalóan így jellemzi Bánki M. Csaba pszichiáter, farmakológus, a Debreceni Egyetem címzetes professzora a bipoláris zavarral küzdők érzelmi és hangulati állapotait. A régóta ismert kórképnek sokáig mániás depresszió volt a neve, de a szakemberek az utóbbi évtizedekben inkább „bipoláris zavarnak" mondják, mert ez az elnevezés jobban kifejezi a lényeget, egyértelműbb és pontosabb.

Fertőzés — honnan? A nőgyógyászati gombák
A közhiedelemmel ellentétben a nőgyógyászati gombás fertőzések nem tartoznak a nemi úton terjedő infekciók közé, és nem is az uszodavízben „szerzik be" a betegek. Ezek a mikroorganizmusok együtt élnek az emberrel, ám bizonyos körülmények kedveznek elszaporodásuknak, vagy akár a gyulladásos folyamatok megindulásának. Sziller István szülész-nőgyógyász, a Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának docense foglalja össze a tudnivalókat.

Egy örökifjú patikus
Szépen karbantartott, modern épületben, parkosított környezetben kapott helyet ez a patika a dorogi városközpontban. A barna tónusú belső berendezés is modern, de tiszteletet parancsolóan hagyományőrző. A vezető derűs, nyitott, de sokat tapasztalt, határozott ember benyomását kelti. Beszélgetés Dr. Révay Gáborral, a dorogi Pharma Révay Patika vezetőjével.

Mindenki szeretne Pán Péter lenni
Már bekapcsolom a magnót, pedig még nem is kezdtük el a hivatalos interjút, de úgy érzem, mindjárt fontos dolgokról lesz szó. A gimnáziumi osztálytársakról beszélgetünk. Tornyi Ildikó a debreceni Ady Endre Gimnáziumba járt, ahonnan tizenhét évesen, első próbálkozásra került a Színművészeti Egyetemre, Marton László osztályába, aki a diploma után azonnal szerződtette is a Vígszínházba. Ennek már hat éve. Rögtön Tóth Manci volt a Lila ákácban…

Legolvasottabb cikkeink