• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Humantrade Magazin 2011. szeptember

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.


Bár a jövő nem rózsaszín, de a nehezén már túl vagyunk
A Széll Kálmán terv hatásainak tompítása, az egyedi patikák támogatása, a szolgáltatások javítása – ezeket az elképzeléseket is felvázolta a Humantrade patika üzletágának új vezetője. Bár Muhoray Árpád szerint a jövő nem feltétlenül rózsaszín, de a gazdasági válság negatív hatásai lassan csillapodni látszanak. A vezető úgy gondolja, hasznosítani tudja majd azokat a tapasztalatokat, amelyeket németországi és írországi munkái során szerzett. Ennek értelmében nagy hangsúlyt fektet a személyes találkozásokra, az ügyfelek és üzlettársak, illetve azok problémáinak megismerésére.

Férfias problémák
Előző számunkban interjút közöltünk a férfiak merevedési zavarainak hátteréről, azok lehetséges biológiai okairól, illetve kezelésük orvosi lehetőségeiről. Most annak kérdezünk utána, hogy milyen pszichológiai tényezők állhatnak leggyakrabban az ilyen zavarok mögött, és melyek a legfontosabb lehetőségek ezek kiküszöbölésére. Beszélgetés Dr. Szilágyi Vilmos szexuálpszichológussal.

Statinok alkalmazása a stroke elleni harcban
Magyarországon kb. minden tízedik percben kerül valaki kórházba agyi érkatasztrófa következtében. A betegség előfordulási gyakorisága jóval magasabb a fejlettebb országok átlagához viszonyítva, ráadásul egy munkaképes korú magyar lakosnak a nyugat-európaiakhoz képest három-négyszer nagyobb az esélye arra, hogy belehaljon egy stroke-ba. Az okokról, a megelőzés, illetve a kezelés lehetőségeiről beszélgetünk Bereczki Dániellel, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának igazgató professzorával.

Arat a depresszió
Magyarországon egyes becslések szerint a lakosság 10-15 százaléka esett már át orvosi értelemben vett depressziós időszakon élete során. Vannak olyan szakemberek is, akik szerint legalább minden ötödik magyar mutat depressziós tüneteket. A SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatóját, Bitter István professzort kérdeztük arról, hogy nyílnak-e új, ígéretes lehetőségek a depresszió pszichoterápiás, illetve gyógyszeres kezelésében.

Létfontosságú baktériumaink
Az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet által 2008-ban kezdeményezett ún. Humán Mikrobiom Projekt célja az emberben élő valamennyi mikroorganizmus azonosítása és örökítő anyagának feltérképezése. A program magában foglalja a bőrön, a szájban és a hüvelyben élő flóra felderítését is, ám a legnagyobb feladatot a bélrendszerben élő szervezetek megismerése jelenti.

„Falu" a városban
Modern épületegyüttes Budafok frekventált, mégis csendes részén. Benne a patika mellett háziorvosi rendelő, magánorvosok, szépségszalon is működik. Az esztétikusan kialakított officinában mosolygós munkatársak fogadnak, a vezetőasszony is kedves, de határozott egyéniség benyomását kelti. Beszélgetés Dr. Laber Zsuzsannával, a budafoki Gádor Patika vezetőjével.

Legolvasottabb cikkeink