• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Humantrade Magazin 2012. április

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.

A jó partner
A Magángyógyszerészek Országos Szövetsége „Gyógyszertár-működtetés 2012" címmel megrendezett márciusi konferenciáján Dr. Szabó László, a Teva Magyarország Zrt. vezérigazgatója és Dévényi Róbert, a Humantrade Nagykereskedelmi Divízió kereskedelmi igazgatója „Partnerségben az egészségért" címmel tartott közös előadást.

Beszélgessen betegével!
Bár a reklámok arra biztatják a betegeket, hogy kérdezzenek, a legtöbben sajnálják erre az időt. Ráadásul ma már szinte mindenkiben ott lakozik egy Dr. House, aki sosem látott diagnózisokra keres divatos gyógyszert. Mit lehet tenni abban az alig négy percben, ami egy-egy betegre jut? Dr. Csóka Ildikó tanszékvezető egyetemi docens szerint sok mindent. Sőt, a 300 másodperc éppen elég lehet arra, hogy az illető elégedetten távozzon a patikából.

„Gyűjtsd a vasat!"
A vas nélkülözhetetlen minden élő szervezet számára, élettani hatása felbecsülhetetlen értékű. A vastartalmú fehérjék alapvető fontosságúak a sejtképzésben, az energiaszolgáltatásban, a DNS-szintézisben és az immunfunkciókban. A vas kulcsszerepet játszik az oxidatív enzimek optimális működésében is.

Mindent tilos, amit nem szabad? – a gyógyszer-kommunikáció joga
Ezzel a címmel tartott nemrégiben izgalmas előadást dr. Kovácsy Zsombor jogász, aki 2007 és 2009 között az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöki tisztét töltötte be.

OTC és kommunikáció
A ,,Marketing, public relations és reklám a patikákban’’ címmel nemrégiben Budapesten rendezett szimpóziumon előadást tartott Osztoics Bernadett, a Nielsen Piackutató Vállalat ügyfélkapcsolati igazgatója. Prezentációjában a „Felmérés a beteggyógyszerész, illetve beteg-orvos kommunikációról" témakörét járta körül.

Böjt és méregtelenítő kúrák
A böjt régen az élet természetes része volt: alapvetően egy visszafogottabb, szerényebb étkezést jelentett, hosszabb-rövidebb időn keresztül. A legismertebb számunkra a húsvét előtti nagyböjt, mely a disznóvágások, mulatozások utáni időszakra esett. Ebben az időben sok vidéken a tavaszi munkák kezdetéig később keltek, korábban feküdtek, és naponta csupán kétszer ettek, mert nagyon beosztóan kellett gazdálkodni a tartalékokkal. Húsvétig hús- és állatizsiradék-mentes, egyszerű étrend volt szokásban; az emberek testileg tisztultak a befogadásra.

Monokli
A Pesti Színház március közepén mutatta be a „Monokli" című előadást Molnár Ferenc írásaiból, Fesztbaum Béla rendezésében. A szerző jeleneteiből, novelláiból és publicisztikáiból gyúrta az anyagot előadássá a rendező, aki ráadásul zenét is szerzett a darabhoz! A színház nyolc kiváló művésze jutott szerephez ebben az úttörő vállalkozásban, közülük Venczel Vera és Lukács Sándor vett részt a rendezővel való beszélgetésünkben.

Legolvasottabb cikkeink