• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Humantrade Magazin 2012. július-augusztus

HT

Válogatás a Teva Magyarország Zrt. Nagykereskedelmi Divízió gyógyszerészeti szaklapjának cikkeiből.

Tisztelt Olvasónk!
Az újság olvasásához adobe acrobat reader program szükséges. A programot itt töltheti le.


Utánpótlás 2012
A természettudományok, a fizika, kémia, biológia iránti érdeklődés csökkenésének vagyunk tanúi: kérdés, hogy ez a tendencia mennyire érinti a gyógyszerészetet, elegendően választják-e ezt a hivatást. Másrészt, a gyógyszerek és patikák napjainkban oly gyorsan változó világában vajon mennyire képesek helytállni az ifjú magyar gyógyszerészek? Beszélgetés Dr. Stampf György kandidátussal, a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetének egyetemi docensével.

„Pisti a gyógyszertárban"
100 éve született Örkény István
1912. április 5-én született Budapesten Örkény István Kossuth-díjas író, dramaturg, a Tóték és a Macskajáték alkotója, az egyperces novellák műfajának megteremtője. Jómódú polgárcsalád sarja volt, patikus apja fiát is e pályára szánta. A piaristáknál érettségizett Örkény a Pázmány Péter Egyetemen 1934-ben előbb gyógyszerészi, majd a Műegyetemen 1941-ben vegyészmérnöki diplomát szerzett. Ennek köszönhette, hogy 1956 után, amikor sehol sem kapott munkát, az Egyesült Gyógyszer- és Tápszergyárban néhány évig a gyógyszerismertető osztályon dolgozott…

2012 Rozsnyay-verseny
A Rozsnyay Mátyás Emlékverseny ez évi ifjú győztese dr. Merczel Sára. A nyertes dolgozat címe: „Gyógyszerészi tanácsadás jelentősége a szemcseppek alkalmazásánál és a mikrobiológiai kontamináció megítélésénél". A dolgozat megszületésének körülményeiről, illetve eredményeiről, következtetéseiről kérdeztük a kaposvári kollégát. Beszélgetés dr. Merczel Sárával, a Kaposi Mór Oktató Kórház Szigethy Gyula Gyógyszertár közforgalmú részlegének alkalmazott gyógyszerészével.

Nem szódabikarbóna, hanem orvos kell…
A gastro-oesophageális reflux (GERD) ma már népbetegség. Egyes statisztikák szerint az emberek húsz százaléka kb. hetente egyszer, tíz százaléka pedig hetente háromszor küzd refluxos panaszokkal. Dr. Novák János belgyógyász-gasztroenterológussal, a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház 3. Belgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk.

Akinek sikerült
patika a 400-as főúttól nem messze, egy takaros kis saroképületben található. A vezetőre egy kicsit várnunk kell: mint kiderül, banki ügyeket volt kénytelen hosszasan intézni telefonon. A megnyerő külsejű fiatal hölgy dinamizmusa mögött azért észrevehetőek az elmúlt napok éjszakai ügyeletének nyomai. Beszélgetés dr. Cselovszki Erika gyógyszerésszel, a vecsési Hanga Patika vezetőjével.

A patkány az arénáról álmodik
Mi történik az agyunkban, mikor álmodunk? Mi az alvás szerepe a tanulási folyamatokban? Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre az idegsejtek szintjén keresik a választ az Oxford Egyetem kutatói…

Hogy a nyaralás tényleg felejthetetlen legyen
Aki rohangált már az éjszaka közepén lázcsillapítóért egy vadidegen városban, vagy próbált már eligazodni egy gyógyszer ékes bolgár nyelven írt használati utasításán, esetleg előfordult már vele, hogy városnézés közben keserítette meg az életét egy görccsel járó hasmenés, az biztos nem felejt el legközelebb úti patikát is csomagolni...

Színésznő vagyok, nem tűznyelő
Május elején élete első önálló estjét mutatta be Udvaros Dorottya. Hogy miért csak most készült el a Mégis szép? Többek között erről is beszélgettünk, de szóba kerültek a kortárs szerzők, a ruhák, a lustaság és az idő is.

Legolvasottabb cikkeink