• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

10 kórházban váltanának főigazgatót

Lapszemle 2019.03.26 Forrás: PestiSrácok.hu
10 kórházban váltanának főigazgatót

Olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtóbeszélgetésen tájékoztatta a média képviselőit az egészségügyben zajló folyamatokról. A miniszter komoly sikerekről számolt be a sürgősségi ellátás, rákszűrés, és a várólisták csökkentése terén. Emellett felvázolta, miként alakítanák át az egészségügy rendszerét, hogy még hatékonyabban szolgálhassa a betegek gyógyulását. Szó volt prevencióról, a kórházak gazdálkodásáról valamint a magán és állami egészségügy viszonyáról is. A Pesti Srácok beszámolója.

A kórházak finanszírozásával kapcsolatban a miniszter kifejtette, hogy az az alapelv, hogy mindig annak az intézménynek térítse meg a költségeket az állam, ahol a kezelés ténylegesen megtörténik. Jelenleg ugyanis alapvetően lélekszám alapján zajlanak a kifizetések. A kilencvenes évek közepén alakították ki a ma is meglévő finanszírozási rendszer alapjait, amely rendszer azóta sokat torzult. Ez nem meglepő Kásler szerint, aki saját tapasztalataira hivatkozva elmondta, hogy a gyógyítás módja – az orvostudomány rohamos fejlődése miatt – rendkívüli mértékben átalakult. A finanszírozási rendszer említett torzulásai jöhetett létre az a helyzet, hogy a kórházak adósságának mintegy kétharmadát 28 intézmény okozza. Ezért is hirdettek meg 10 kórházban is vezetői pályázatokat, hogy olyan szakemberek kerülhessenek az intézmények élére, akik képesek elérni a hatékonyabb gazdálkodást. A PestiSrácok megkérdezte a minisztert, hogy az állami intézményeknél is szankcionálni kívánják-e az anyagi visszaéléseket, amire a miniszter határozottan kijelentette, hogy a kiírt kórházigazgatói pályázatok azt a célt is szolgálják, hogy az állami rendszerben is mindenkor megfelelően kezeljék a rendelkezésre álló forrásokat. Kiírtunk 10 pályázatot – mondta a miniszter. Eddig – tette hozzá erős hangsúllyal. Kásler Miklós elmondta, eddig az volt a gyakorlat, hogy a tartozást felhalmozó kórházak adósságát az év végén az állam konszolidálta. Azon dolgoznak a minisztériumban, hogy előre a megfelelő helyeken tegyék be a pénzt a rendszerbe, és ne utólag keljen reparálni a helyzetet.

Az állami és magán egészségügy viszonyáról Kásler Miklós elmondta, úgy véli, hogy a magán szolgáltatásoknak igenis van helyük a magyar egészségügyi rendszerben, de a visszásságokat mindenképpen meg kell szüntetni. Törvényes viszonyokat szeretne ezen a területen a miniszter. Sajnos sokszor a magán praxist is folytató orvosok ingyen kihasználják az állami infrastruktúrát. Ezért Kásler szerint tisztázni kell, hogy ki és mikor dolgozik magán keretek között, és milyen feltételek mellett vehetik igénybe az állami kórházak infrastruktúráját a magánorvosok. Jelenleg azért nem tiszták a viszonyok, mert a magánorvosok ódzkodnak, hogy az országos elektronikus nyilvántartásba regisztráljanak. A miniszter ismertette, hogy amíg a gyógyszertárak mindegyike használja az elektronikus rendszert, és szinte az összes kórház is alkalmazza, addig a magán intézmények közül sokan kerülik a rendszer igénybevételét. Újságírói kérdésre az emberi erőforrások minisztere megerősítette, hogy a jövőben szigorúan szankcionálni fogják a visszaéléseket. Nem csak az igénybe vett szolgáltatások árát kell majd megtéríteniük a magán intézményeknek és orvosoknak, hanem még többet is kell befizetniük visszaélés esetén. A teljes írás itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink