• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak március-áprilisban

Lapszemle 2020.05.27 Forrás: 444.hu
16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak március-áprilisban

A NEAK honlapjára felkerült márciusi-áprilisi adatokból kiderül, mekkora volt a kórházi ágyak kihasználtsága február után.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapjára felkerültek a kórházi fekvőbeteg-ellátásról szóló áprilisi adatok - írta meg Szél Bernadett független parlamenti képviselő a Facebookon. „Ezekből már számolással tudunk következtetni arra, hogy hány embert küldhettek haza a kórházakból, ugyanis ezek az adatok nemcsak a kórházi ágyak számát, de az ágykihasználtságot is mutatják. Ezek tehát azok az információk, amiket Kásler nem adott ki közérdekű adatkérésben” – írta Szél, amit a 444.hu idéz.

A miniszteri utasítás arra vonatkozott, hogy április 15-ig szabadítsák fel a kórházak ágyaik 60 százalékát, ezt az adatok szerint meg is tették: Az áprilisi átlagos ágykihasználtság 41,2 százalék volt (az aktív ágyaké 39,3 százalék, a krónikus ágyaké 44,5 százalék).

Márciusról áprilisra átlagosan 8929 ággyal kevesebb volt használatban az aktív fekvőbeteg-ellátásban és 7400-zal kevesebb a krónikus fekvőbeteg-ellátásban, vagyis márciusról áprilisra átlagosan 16 329 ággyal csökkent a használatban levő ágyak száma, vagy másként fogalmazva, átlagosan ennyivel kevesebb ágyon ápoltak beteget.

Már márciusban is voltak miniszteri utasítások bizonyos kórházi ágyak felszabadítására, és korlátozták a betegfelvételt, így az áprilisi adatokat a februáriakkal összevetve azt látni, hogy majdhogynem megfeleződött az aktív és krónikus ágyak kihasználtsága február és április között, a csökkenés átlagosan 24 466.

A krónikus ágyakon belül a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 57 százalékpontot esett február és április között: februárban még 87,6 százalék volt az ágykihasználtság a rehabilitációs osztályokon, áprilisra ez 30,3 százalékra csökkent, ami átlagosan 8690 ágyat jelent.

Szél szerint ezek az adatok is azt mutatják, hogy„brutális gyorsasággal zajlott a kórházi ágyak kiürítése és átlagosan 16-24 ezerrel kevesebb beteget ápoltak a februárt követő két hónapban”.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink