• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

181 ezer kisnyugdíjas jogosult rendkívüli emelésre 2024-ben

Lapszemle 2024.04.18 Forrás: Pénzcentrum
181 ezer kisnyugdíjas jogosult rendkívüli emelésre 2024-ben

Míg 58 ezer fő volt az országban, akinek a nyugdíja meghaladja a félmillió forintot, addig közel 94 ezer idősnek a 100 ezer forintot sem éri el a járandósága.

Egyre nő a félmilliós havi nyugdíjat kapó idősek száma Magyarországon, 2024 januárjában már 60 ezren voltak. Eközben akad legalább 180 ezer nyugdíjas, aki még 120 ezer forintot sem kap havonta. A szakadékot pedig csak mélyíthette az elmúlt inflációja, és a nagymértékű emelések. A nők dominanciája látható az alacsonyabb nyugdíjsávokban, míg 420 ezer forint felett már a férfiaké a többség. Hogyan kérhet méltényossági nyugdíjemelést, akinek nagyon alacsony a nyugdíja, mutatja a Pénzcentrum

2024 elején Magyarország lakosságának negyede, 2 millió 423 ezer ember részesült nyugdíjban vagy egyéb, nyugdíjfolyósítási körbe tartozó ellátásban a KSH friss jelentése szerint, mely a Magyar Államkincstár (MÁK) adatain alapul. Mintegy 1 millió 998 ezer fő volt közülük öregségi nyugdíjas, azon belül is 76%-a nyugdíjkorhatárt betöltött öregségi nyugdíjas volt, 6,1%-uk pedig a nők kedvezményes öregségi nyugdíjában, a „nők 40”-ben részesült. A Helyzetképből az is kiderül, hogy mekkora volt a folyósított öregségi nyugdíjak átlagos összege, illetve hogy hány nyugdíjas tartozik az egyes juttatási sávokhoz. Amíg már cirka 58 ezer fő volt az országban, akinek a nyugdíja meghaladja a félmillió forintot, addig közel 94 ezer idősnek a 100 ezer forintot sem éri el a járandósága.

Az öregségi nyugdíj átlagos összege 230 940 forintot tett ki, a férfiak ellátása – összefüggésben a jellemzően hosszabb szolgálati idővel és a magasabb keresettel – több mint 36 ezer forinttal meghaladta a nőkét - írta a friss jelentésben a KSH. Azt közölték, hogy 2024 elején az öregségi nyugdíjban részesülők közel 52 százalékának 200 ezer forint felett alakult az ellátása. Minden ötödik öregségi nyugdíjas járandósága meghaladta a 300 ezer forintot, ugyanakkor a 120 ezer forintnál kisebb nyugdíjban részesülők aránya 9%-ot tett ki. A nagyon alacsony nyugdíjak jelentős része a külföldön szerzett jogosultságok melletti résznyugdíj volt.

Kevesen tudják, de 2024-ben a nemrég meghogzott szabályok alapján a nagyon alacsony - 120 ezer forintot meg nem haladó - nyugellátások esetében kérhető az ellátás méltányosságból történő emelése. A méltányossági nyugdíjemelés havonta 3-8 ezer forintot jelenthet pluszban. Ez az emelés beépül a nyugdíjba, így hatással lesz a következő nyugdíjemelésekre is, mely kis járandóság esetén sokat számíthat. Mint az a friss adatokból kiderült, 2024-ben akár 181 ezer nyugdíjas lehet jogosult az ellátás méltányosságból történő emelésére, írja a Pénzcentrum

 

Legolvasottabb cikkeink