• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

4 ok, amiért a nők ötödének ritkul a haja

Lapszemle 2020.08.06 Forrás: news.noinetcafe.hu
4 ok, amiért a nők ötödének ritkul a haja

A hajritkulástól szenvedő nők aránya sokkal magasabb, mint gondoljuk, mivel sokan némán szenvednek, és nem fordulnak orvoshoz.

Az Egyesült Királyságban a lakosság 21 százaléka szenved jelenleg hajhullástól vagy hajritkulástól, kilenc százalékát pedig a múltban érintette ez a probléma. Philip Kingsley brit hajgyógyász elmondta, hogy női páciensei közel 80 százaléka fordul ezzel a rendellenességgel londoni és New York-i klinikájához, írja a news.noinetcafe.hu.

A 2000 nő részvételével készült felmérésből az derült ki, hogy az érintettek több mint fele 54 és 64 év közötti, de minden nyolcadikuk 35 éven aluli. Hajhullásuk miatt a nők 51 százaléka vonakodik attól, hogy fényképet készítsenek róla, 47 százalékuk kerüli a társasági eseményeket, és 40 százalékuk tart az ismerkedéstől. A rendellenesség következtében a megkérdezett nők 58 százaléka érez feszélyezettséget, 51 százaléka szorongást, 45 százaléka zavart, 43 százaléka aggodalmat, 40 százaléka pedig csökkent önbizalmat. 

Kingsley elmondta, hogy a hajritkulástól szenvedő nők aránya sokkal magasabb, mint gondoljuk, mivel sokan némán szenvednek, és nem fordulnak orvoshoz. Az állapottal érintettek egyharmada sajnos azt állítja, hogy még semmit sem tett a probléma ellen, valószínűleg azért, mert túlságosan zavarban van ahhoz, hogy segítséget kérjen.

„A hajhullás rendkívül bonyolult jelenség, és az egyik legszerencsétlenebb jellemzője az, hogy az emberek csak akkor ébrednek tudatára a hajritkulásnak, amikor már hajmennyiségük 15 százalékát elvesztették. Ez azt jelenti, hogy már sokkal korábban elkezdődött, mint hogy észrevették. Sokan nem kérnek elég korán segítséget, vagy nem szakképzett hajgyógyászhoz fordulnak” – mondta a szakértő.

A hajhullást a genetika, vashiány, pajzsmirigybetegség, fogyókúra vagy a policisztás petefészek szindróma nevű hormonális állapot is okozhatja. Az utóbbi években azonban a szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy egyre több esetben áll a nők hajhullásának hátterében a fogamzásgátlás. 2010-ben az amerikai hajhullás elleni szövetség (American Hair Loss Association, AHLA) arra szólított fel, hogy minden nőnek, de főként a családi kórtörténetében hajhullással rendelkező nőknek fontos, hogy tisztában legyenek a fogamzásgátló tabletták a normális hajnövekedésre gyakorolt rendkívül káros hatásával.

Legolvasottabb cikkeink