• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

54 ezer influenza elleni vakcina érkezett Csongrádba

Lapszemle 2018.11.07 Forrás: delmagyar.hu
54 ezer influenza elleni vakcina érkezett Csongrádba

Soha semmilyen mellékhatásról nem számoltak még be a szegedi háziorvos betegei az influenza elleni oltás kapcsán.

Influenza még nincs Csongrád megyében, az oltást viszont már lehet kérni a háziorvosoknál. Tavaly több mint 34 ezren vették igénybe az ingyenes vakcinát, amely a rizikócsoportba tartozóknak jár. Érdemes még a járvány előtt ezt beadatni, ugyanis csak egészséges emberek olthatók - írja a delmagyar.hu.

– Amióta van rá lehetőség, minden évben beoltatjuk magunkat influenza ellen. Nem is kaptuk el a betegséget még soha – mondta a 79 éves szegedi Lahó Károlyné. Neki és 82 éves férjének tegnap adta be háziorvosuk az ingyenes védőoltást. Mint mesélték, egyszer sem volt panaszuk az injekció után, így szerintük akkor is megérné számukra, ha fizetni kellene érte.

Csongrád megyében összesen 54 ezer adag ingyenes felnőtt oltóanyag áll ebben a szezonban rendelkezésre, már lehet kérni a háziorvosoknál. Érdemes is mielőbb, jelenleg ugyanis Csongrád megyében még szinte nincs is influenzaszerű megbetegedés, Pest, Zala és Fejér megyében viszont már jelentettek több tucat ilyen esetet a háziorvosok.

Bár az influenza a legtöbb ember esetében csupán néhány napi kellemetlenséget jelent, bizonyos személyeknél komoly komplikációk alakulhatnak ki, ami akár kórházi ápolást is szükségessé tehet, és halált is okozhat. Hogy ez kinél fordul elő, nem lehet megjósolni. Évente a felnőttek 5–10, a gyermekek 20–30 százaléka betegszik meg a vírus miatt. A WHO adatai alapján három- és ötmillió között van a komoly szövődményes esetek száma világszerte egy-egy szezonban, és negyed- és félmillió között pedig azoké, akik belehalnak a betegségbe.

Fekete Judit szegedi háziorvos több mint 150 ingyenes vakcinát kért és kapott – minden évben nagyjából ennyi betege adatja be az injekciót. – Szoktam mindenkinek javasolni, és én magam is minden évben beoltatom magam. Az idősek és krónikus betegek mellett a tanárok, kismamák és az egészségügyben dolgozók is jogosultak a térítésmentes oltóanyagra, és sokan közülük jönnek is érte. Persze van olyan is, akinek felajánlom, és visszautasítja, de ők vannak kevesebben.

A szegedi háziorvos hangsúlyozta: soha semmilyen mellékhatásról nem számoltak még be betegei az influenza elleni oltás kapcsán. – Csak jó tapasztalataim vannak vele, ahogyan egyébként a tüdőgyulladás elleni vakcinával is. Igaz, hogy azért fizetni kell, de azt is szoktam javasolni mindenkinek, mert akár életet is menthet.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink