• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

"80 százalékos átoltottság kell, vagy egy B terv"

Lapszemle 2021.10.20 Forrás: hvg.hu

A mostani lehet az az átmeneti szezon, ami elvezethet minket a pandémia végére.

80 százalékos átoltottságnál remélhetjük azt, hogy a koronavírus csak annyi megbetegedést okoz, amivel az egészségügyi rendszer biztosan meg tud küzdeni, enélkül B tervre van szükség – magyarázta a Semmelweis Egyetem epidemiológiai központjának vezetője. Orosz Beatrix azt is elmondta: a járvány terjedési mutatója most azt jelzi, a negyedik hullám görbéje laposabb lesz, mint a másodiké és a harmadiké - írja a hvg.hu.

Furcsa az a helyzet, amikor egy gazdasági konferenciának az egyik előadója egy orvos, de az elmúlt másfél év után ezen már nem is kell csodálkozni. Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központjának vezetője volt a Portfolio Budapect Economic Forum konferenciájának vendége, ahol arról beszélt: nehéz elérni azt a szintet, amire azt mondjuk, hogy már kint vagyunk a járványból. Egy éve ilyenkor még elfogadta a többség a korlátozásokat, sőt, várta is, most már elegük van belőle.

A járvány negyedik hulláma Magyarországon még a felfutás elején tart – mondta el. Sok más országban világos a trend: a halálozások száma nem ugrik meg annyira, mint a fertőzéseké, ez mutatja az oltás hatékonyságát. Nálunk annyira nagyon ez még nem látszik, de valószínű, hogy ha többet tesztelnének, akkor több olyan fertőzöttet találnának, aki enyhe tünetekkel, vagy akár minden tünet nélkül esnek túl a fertőzésen, tehát a helyzet nálunk is az lehet, hogy az oltás sokakat megvéd a súlyos következményektől.

...

A mostani lehet az az átmeneti szezon, ami elvezethet minket a pandémia végére – fogalmazott. A védőoltások abban adnak segítséget, hogy a koronavírus csak akkora járványokat okozzon, amivel az egészségügyi rendszer már meg bír küzdeni.

A legjobb forgatókönyv az volna, ha gyorsan sikerülne elérni a 80 százalékos átoltottságot, viszont ha ez az arány nincs meg, akkor B tervre van szükség: megelőzés, maszkhasználat zárt közösségekben, „tesztelés, tesztelés, tesztelés”, kontaktuskutatás, a fertőzöttek elkülönítése. 

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink