A műanyag részecskék hozzájárulhat olyan betegségek kialakulásához, mint a rák, az idegrendszeri fejlődési rendellenességek.
A palackozott víz literenként több százezer apró műanyag nanorészecskét tartalmaz - derül ki egy nemrégiben készült tanulmányból, melyet az OTSZ Online szemléz.
Bár a táplálékkal és vízzel a szervezetbe kerülő (a milliméternél milliárdszor kisebb méretű) műanyagrészecskék egészségügyi hatásai továbbra is tisztázatlanok, a tanulmány arra utal, hogy az eddig ismertnél jóval nagyobb problémáról van szó. Egy másik kutatás során pedig nemcsak a palackozott vízben, hanem szinte minden vizsgált élelmiszerben találtak - a vártnál jóval nagyobb mértékű - mikroműanyag-szintet.
Ez a Consumer Reports laboratóriumának új kutatása 85 vizsgált élelmiszerből 84-ben talált - öt millimétertől egy mikrométeres méretig - mikroműanyagokat, ami azt jelzi, hogy a műanyagok a korábban feltételezettnél sokkal nagyobb mértékben szivárogtak be az emberi táplálékláncba.
...
A műanyag részecskék fizikai stresszt és károsodást, apoptózist, nekrózist, gyulladást, oxidatív stresszt és immunválaszt idézhetnek elő, ami hozzájárulhat többek között olyan betegségek kialakulásához, mint a rák, az anyagcserezavarok és az idegrendszeri fejlődési rendellenességek. A műanyagok biológiai lebomlása igen hosszú folyamat, így a szervezetbe kerülve potenciálisan hosszútávú egészségügyi kockázatot jelentenek.
További részletek a cikkben.