• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

A 41 éves megkapta az oltást, a 86 éves még nem?

Lapszemle 2021.02.20 Forrás: 24.hu
A 41 éves megkapta az oltást, a 86 éves még nem?

Az oltás menetét nem a háziorvos határozza meg, hanem az, milyen vakcina érkezik a rendelőjébe.

Az oltási sorrend addig volt tartható, amíg az egészségügyi dolgozókat, majd második körben a szociális ellátásban dolgozókat és a szociális intézményben élőket oltották. Mindkét csoportnál a Pfizer és a Moderna vakcináját használták, mivel ezek érkeztek meg elsőként, és a két gyártó oltóanyaga 18 éves kortól igazoltan biztonságos és hatékony. Az oltási rend nem sokkal a legidősebb regisztráltak február eleji oltásának megkezdése után felborult, miután kiderült, hogy nem tartható a sorrend. Sok 80 feletti idős van jelenleg is, aki még mindig nem kapta meg a koronavírus-védőoltást, sőt jelzést sem a háziorvostól arra, hogy mikor kerülhet sorra, miközben a negyvenes-ötvenes éveikben járók közül jó néhányan túl vannak már a vakcina első dózisán. Olvasóinktól számos megkeresést kaptunk, amik azt jelzik, hogy a lakossági oltási program meglehetősen kusza, sorrendről pedig nehéz beszélni - írta a 24.hu, szemezgetve az olvasói példákból.

Közben a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegek levelet kaptak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, ebben arról tájékoztatják őket, hogy az oltási program új szakaszba lépett, és rövidesen ők következnek. Ám a hírek szerint nemcsak krónikus betegek, de egészséges 19 és 22 évesek is kaptak ilyen levelet. Az sem teljesen világos, hogy mi számít krónikus betegségnek, a hozzánk eljutó esetek ugyanis meglehetősen vegyes képet mutatnak - írták.

Az mindenesetre biztos, hogy már a 40-es, 50-es, 60-as korosztály is felkerülhet arra a listára, amit a NEAK küld ki a körzeti orvosi rendelőkbe. A háziorvosok pedig e lista alapján hívják be oltásra a pácienseiket.

Bár jól hangzik, hogy ennyiféle vakcina áll rendelkezésre, valójában ez okozza az oltási menetrend keszekuszaságát, az oltás menetét ugyanis nem a háziorvos határozza meg, hanem az, milyen vakcina érkezik a rendelőjébe.

Mivel a Pfizert többnyire kórházi oltóközpontban tudják beadni, a Modernából pedig csak kevés érkezett Magyarországra, így az sem jut el nagy számban a háziorvosokhoz, a vakcinapalettából főként AstraZeneca marad a többségüknek, amit azonban csak a 18 és 60 év közötti betegek oltására lehet használni. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink