• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A béremelés ellenére erősödhet az orvoselvándorlás

Lapszemle 2020.10.10 Forrás: hetek.hu
A béremelés ellenére erősödhet az orvoselvándorlás

Dénes Tamás: "Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a több éves szélmalomharcnak tűnő küzdelem a hálapénzrendszer eltörlésért eléri a célját." 

Az orvosok történelmi jelentőségű béremeléséről és a hálapénz kivezetéséről szóló törvényt jó alapnak tartja, de a szakemberek békeidőben való átvezényelhetőségét kivenné belőle dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete elnöke. A szervezet tíz éve küzd az orvosok tisztességes bérezéséért és a paraszolvencia megszüntetéséért, írja a hetek.hu

Mit gondolnak a törvény időzítéséről, illetve gyors elfogadásáról?

- Mindannyiunkat meglepett! Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a több éves szélmalomharcnak tűnő küzdelem a hálapénzrendszer eltörlésért eléri a célját, és a miniszterelnök kiáll és maga jelenti be, hogy elkezdődik a valódi rendszerváltás az egészségügyben. A törvény gyors elfogadása nem lenne probléma, ha megfelelő egyeztetés előzte volna meg. Az egyeztetés hiánya az már sokkal problémásabb, hiszen körültekintő társadalmi egyezetés nélkül borítékolható volt, hogy lesznek problémák a törvény elfogadottságával az orvosok körében. 

Az új szabályozás mennyiben illeszkedik az Önök által megfogalmazott eddigi javaslatokhoz?

- A béremelés mértéke, üteme a jelenlegi (világjárvány) helyzetben elfogadható. A hálapénz adásának és elfogadásának teljes körű tiltásával, illetve kriminalizálásával meg kellett volna várni az utolsó lépcsőt a béremelésben. 

Mi tekinthető a törvény pozitívumának?

- Mindenképp pozitív, hogy rendezi az orvosok bérét, és hitet tesz a hálapénzrendszer megszüntetése mellett, illetve a magán és állami egészségügy viszonyának tisztázásának irányába. 

A törvény alapot ad arra, hogy a részletszabályok megfelelő kidolgozásával létrehozzunk egy olyan egészségügyet, amiben a beteg biztonságban gyógyulhat hálapénz adása nélkül, mert a rendszer transzparens, és a beteg látja, hogy ő a szakma szabályai szerint, a nemzetközi normáknak megfelelően fog gyógyulni.  A béreloszlást a jövőben érdemes lesz úgy differenciálni, hogy azon kollégák, akik alkalmasak oktatásra és/vagy többet és jobban dolgoznak, azok többet is keressenek az átlagnál. 

Mi az intézkedés legnagyobb hátránya?

- A nem szükségállapotban történő kirendelés lehetősége, és ennek az igencsak hosszú, akár két éves időtartama. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Nem találkoztam olyan orvossal, aki ezt elfogadhatónak tartaná. Ezt mindenképp ki kell venni a törvényből. Továbbá részletezni kell a másodállás lehetőségének szabályozását is. 

Alkalmas-e a törvény ebben a formában a hálapénz kivezetésére?

- Amennyiben a felek betartják a törvényeket, akkor igen. 

Régi vágyunk, hogy egy ilyen jogszabály megszülessen. Több kollégámmal együtt már 2009-ben népszavazást kezdeményeztünk a ProSanitatis Egyesület égisze alatt a hálapénz minden formájának tiltásáért. Akkor ez még kudarcba fulladt. A Magyar Rezidens Szövetség HálaPénz – Hálát a betegtől Pénzt az Államtól Kampánnyal sikerült a tabut ledönteni, de a végső sikert az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport, illetve az új Magyar Orvosi Kamara vezetés elkötelezett hálapénz-ellenessége hozta meg.  Tíz év folyamatos lobbizás kellett ahhoz, hogy idáig eljussunk. 

Mit gondolnak a szolgálati jogviszonyról, illetve az átvezényelhetőségről?

- Nem volt szerencsés kivenni minket a közalkalmazotti körből, és ahogy fentebb kitértem rá a békeidőben történő átvezénylés teljes mértékben elfogadhatatlan. 

A teljes interjú a portálon. 

Legolvasottabb cikkeink