• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A beteg meghalt, a rendőrség nyomoz

Lapszemle 2019.09.04 Forrás: valaszonline.hu
A beteg meghalt, a rendőrség nyomoz

A megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított a 48 éves beteg halála miatt, aki a zalaegerszegi kórház műtétjére várva halt meg.

Tényfeltárásba kezdett a valaszonline.hu a zalaegerszegi Szent Rafael Kórházban nyár elején, műtétre várás közben meghalt férfi ügyében, akinek tragédiája után felmondott az intézmény veterán szívsebésze, Alotti Nasri főorvos. Riport közben megtudtuk: a megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított a 48 éves beteg halála miatt, a gyanú „foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés”. A nyomozásról szóló értesülésünket a rendőrség is megerősítette. Hétfőn tanúként már meg is hallgatták Alotti Nasri főorvost. Fontos körülmény, hogy a zalaegerszegi az első dunántúli szívsebészet, amelynek 25 évvel ezelőtti létrejötte a magyar egészségügy egyik sikertörténete. Most az utolsó alapító után csukódott be az ajtó. Végigkövettük Nasri utolsó munkanapját, hogy elmeséljük a történetet arról, miként hat a kórházi hiánygazdálkodás az életmentők mindennapjaira.

– Főorvos úr, ez olyan fájdalom, mintha a gyerekem halt volna meg – mondja a nővér, az arcát sem látom, csak a hátát, ahogy végigrohan hangosan zokogva a folyosón, és becsapja maga mögött az ajtót. Alotti Nasrit néhány szakdolgozó búcsúztatja, de egy orvos sincs közöttük. Ők ezekben a percekben figyelik, mikor kerül fel a kórház Facebook-oldalára a nyílt levelük, amelyben Nasrit alkalmatlannak, egy letűnt nemzedék utolsó tagjának minősítik. A levélhez József Attila Tudod, hogy nincs bocsánat című versét mellékelik.  A magyar egészségügyben sosem láttunk még olyat, hogy egy távozó vezetőt kórházi fórumon fenyegessenek meg („nincs bocsánat”), és azt írják neki:  „A bűn az nem lesz könnyebb, hiába hull a könnyed”. A levél egy szót sem ejt a beteg haláláról.

Igaz, a főorvos levele sem volt akármi, ilyenre sem emlékszünk, nem pusztán az elveszített beteg családjának adhat alapot sokmilliós kártérítési perre, de a rendőrségnek is a nyomozásra. Azért utaztunk Zalaegerszegre, mert szerettük volna megérteni, hogyan keletkeztek megint komoly várólisták a szívsebészeteken, és milyen hatással van mindez a munkájukra.

További részletek a riportban.

Legolvasottabb cikkeink