• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A delta variáns már itt van, több beoltott kellene

Lapszemle 2021.06.25 Forrás: hvg.hu
A delta variáns már itt van, több beoltott kellene

A delta variáns elleni harcban nemcsak mindenkit minél előbb be kell oltani mindkét dózissal, hanem az oltási programot is fel kell pörgetni.

Az Egyesült Királyságban egy hónappal elhalasztották miatta a teljes nyitást, a portugál fővárost lezárták, Oroszországban napok óta rekordot dönt az új fertőzöttek száma – Európa-szerte aggasztó hírek érkeznek a SARS-CoV-2 koronavírus Indiából eredő delta (B.1.617.2) variánsáról. Bár Magyarországon még csak öt esetet regisztráltak, kutatók szerint kevés rá az esély, hogy elkerüljük a negyedik hullámot. Az viszont, hogy ez milyen súlyos lesz, mennyire terheli meg az egészségügyi rendszert, emeli-e a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát, valamint hatnak-e ellene a használatban lévő vakcinák, nagyon sok tényezőtől függ. Az európai helyzetet nézve azonban egy dolog biztos: mindenre fel kell készülni - írta a hvg.hu.

Az Európai Betegségmegelőzési Központ (ECDC) szerdán már arra figyelmeztetett, hogy a delta változat 40–60 százalékkal fertőzőbb, mint az Angliában azonosított alfa (B.1.1.7) variáns, ezért idén nyáron Európa-szerte ez a variáns lesz a meghatározó. Kutatóik becslése szerint a kontinensen augusztus végére a fertőzések 90 százalékáért a delta lehet már a felelős, elsősorban az oltási kampányból kimaradó fiatalok körében fog terjedni.

Ami viszont ezek alapján biztos, hogy a delta variáns elleni harcban nemcsak mindenkit minél előbb be kell oltani mindkét dózissal, hanem az oltási programot is fel kell pörgetni. Ez Magyarországon nem lesz könnyű, az oltási kedv már hosszú hetek óta stagnál, az első oltást megkapók száma tartósan 10 ezer körül alakul, a számuk 5,4 millió.

Ha abból indulunk ki, hogy a delta variáns ellen csak két dózis nyújt védelmet, hazánkban a teljesen beoltottak valamivel több mint 4 és fél millióan vannak, ami a teljes lakosság 46 százaléka. Nem véletlen tehát, hogy szakértők is sürgetik a 12–16 évesek oltását – minél többen vannak beoltva, annál kisebb az esélye, hogy Magyarországon egy újabb súlyos járványhullám alakuljon ki. További részletek a cikkben

Legolvasottabb cikkeink